Băsescu: "Guvernul dă dovadă de o lipsă cronică de analiză"

| 22 iul, 2013

Preşedintele Traian Băsescu susţine că Guvernul nu are capacitate de analiză pe situaţia ţării, duce lipsă de capacitate de analiză in ce priveşte priorităţile de dezvoltare şi lipsă de capacitate de analiză în stabilirea obiectivelor care prin finanţare europeană ar contribui la creşterea competitivităţii.

Oamenii care lucrează la Guvern nu au habar care sunt relaţiile Romania - UE din punct de vedere al obiectivelor pe termen lung, susţine preşedintele Traian Băsescu. Ca să îşi motiveze expresia el declară: "Aş vrea să spun câteva cuvinte despre Acordul de Parteneriat între Guvern şi Comisia Europeană. Este un document cheie ce trebuie finalizat cât mai curand şi care se constituie în bază de pregătire a absorbţiei fondurilor 2014 - 2020. După ce se convine cu Comisia Europeană, se elaborează programele sectoriale - transporturi, mediu, cercetare etc. Pentru a elabora programele operaţionale trebuie să se convină între Guvern şi Comisie termenii Acordului de Parteneriat. Cred că suntem deja destul de întârziaţi".

Şi vine apoi cu câteva elemente: "Acordul nu ţine cont de substanţa strategiei Europa 2020 pentru creştere şi ocupare a forţei de muncă. Nu e posibil, când ştii că un document de bază al dezvoltării UE e strategia 2020, din Acordul de Parteneriat să nu fie evidenţiate, incluse, obiectivele asumate în strategia UE 2020. Asta arată că oamenii de la Guvern care au elaborat acest acord habar nu au care sunt relaţiile România - UE din punct de vedere al obiectivelor pe termen lung. Cea mai ridicolă observaţie mi se pare aceasta - între Acordul de Parteneriat şi Programul Naţional de Reformă şi recomandările specifice de ţară nu se reflectă a exista o corelare. Aşa ceva e greu de imaginat, că nu corelezi planul naţional de reformă cu obiectivele de ţară anunţate şi recomandările specifice de ţară".

O altă observaţie destul de grea la adresa Executivului a venit imediat: "Guvernul dă dovadă de o lipsă cronică de analiză, şi spun de ce: Nu are capacitate de analiză pe situaţia ţării, duce lipsă de capacitate de analiză în ce priveşte priorităţile de dezvoltare şi lipsă de capacitate de analiză în stabilirea obiectivelor care prin finanţare europeană ar contribui la creşterea competitivităţii. Mi se pare că este unul dintre cele mai grele afronturi pe care, de când sunt eu în Consiliul European, le-am văzut la adresa unui guvern: lipsa de capacitate de analiză".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ