Băsescu – ipocrit despre coabitare

| 04 oct, 2013

Traian Băsescu este întruchiparea prin excelență a confruntărilor publice inutile, a căutării conflictului și a învrăjbirii, atât în spațiul politic, cât și în cel social.

Președintele Traian Băsescu a dat o nouă dovadă de ipocrizie, denunțând pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta pe care, după cum se va vedea în cele ce urmează, tocmai el l-a încălcat cu nonșalanță în repetate rânduri.

Modul în care Traian Băsescu a afirmat că Victor Ponta „a încălcat grav” pactul de coabitare se înscrie perfect în practicile sale cu care ne-a obișnuit în materie de politică. Cariera sa de președinte a fost plină de astfel de poziții publice bazate pe principiul „hoțul strigă hoții”, începând cu momentul „fraudării” alegerilor din 2004 și continuând până în prezent, cu declarațiile în discuție.

Una dintre prevederile de bază ale faimosului pact de coabitare este evitarea confruntărilor publice inutile dintre cele două părți. Or, Traian Băsescu este întruchiparea prin excelență a confruntărilor publice inutile, a căutării conflictului și a învrăjbirii, atât în spațiul politic, cât și în cel social. După câteva luni de liniște care au urmat alegerilor legislative de anul trecut – timp în care probabil și-a „reîncărcat bateriile” după lovitura dură pe care a primit-o la referendum și în decembrie – Băsescu și-a reluat atacurile specifice și periodice. Se ducea la un eveniment legat de agricultură, venea imediat și atacul: USL îngroapă agricultura (în ciuda tuturor datelor statistice pozitive și măsurilor cu efecte clare în domeniu). Venea vorba despre fonduri europene, Băsescu lansa imediat și atacul: dezastru în atragerea banilor europeni (deși Guvernul USL a triplat într-un an rata de absorbție cumulată în întreg exercițiul financiar și a deblocat programele operaționale suspendate). Acum, îl acuză pe prim-ministru de subordonarea Justiției, după ce, timp de două mandate, și-a construit un adevărat mecanism de opresiune a adversarilor politici.

Însă acestea sunt doar simple atacuri la adresa Guvernului și a premierului Ponta, atacuri de la care nimeni nu se aștepta ca Traian Băsescu să se abțină. Mai grave sunt încercările președintelui de a pune bețe în roate Executivului, acestea reprezentând cele mai grave încălcări ale pactului de coabitare. În primul rând, avem subiectul privatizării CFR Marfă: președintele a susținut în repetate rânduri că ceva este în neregulă cu procedura, reluând o insinuare chiar și săptămâna trecută. Evident că atunci când a fost pus să specifice clar, într-o ședință CSAT, care sunt problemele la care se referă, Băsescu s-a făcut mic.

Putem spune și că președintele a sabotat eforturile de politică externă ale Guvernului, mai exact încercările de a lansa un parteneriat strategic cu a doua economie mondială – China. Traian Băsescu, vizibil iritat de deplasările premierului în străinătate, a criticat „turneul asiatic” al lui Victor Ponta, susținând că România nu poate avea un parteneriat strategic cu China.

Cum altfel a mai încălcat Băsescu pactul de coabitare? A transmis informații false cu privire la activitatea Guvernului. Exemplu concret: termenul de finalizare a gazoductului Iași – Ungheni. Autoritățile române au convenit clar, alături de constructori, termenul pentru finalizarea lucrărilor, însă președintele a încercat să îngreuneze sarcina celor care în sfârșit fac ceea ce el numai a promis că va face. Alte două exemple: Traian Băsescu i s-a plâns directorului FMI, Christine Lagarde, de faptul că măsurile populiste pot dezechilibra țara și a mințit privind ora la care a primit informarea legată de accidentul din Muntenegru, lansând în același timp un nou atac la Guvern.

Mai sunt, desigur, și mesajele pe politică externă contrare poziției premierului, care constituie o încălcare a prevederii din pactul de coabitare referitoare la „menținerea coeziunii mesajului extern”. Putem lua exemplul acelor declarații total necalculate din partea lui Băsescu, când acesta i-a răspuns, din calitatea oficială de președinte, liderului extremist maghiar al formațiunii Jobbik, care nu deține nicio funcție în Ungaria.

Nu în ultimul rând, Traian Băsescu l-a jignit în repetate rânduri pe Victor Ponta în aparițiile sale publice, dovedind că nici măcar un act oficial nu-l poate opri din a arunca cu noroi în adversarii săi politici. Amintim că pactul de coabitare conține și o prevedere legată de adresările politicoase la care cei doi trebuie să recurgă și de tipul de epitete pe care ar trebui să le evite.

Având în vedere toate aceste abateri din partea lui Traian Băsescu, putem spune fără probleme că, și în cazul unei „denunțări” a pactului de coabitare, atitudinea președintelui va rămâne aceeași. Documentul nu l-a oprit până acum din atacuri, nu l-a făcut să respecte activitatea și atribuțiile Guvernului. Însă o denunțare a pactului va demonstra tuturor, încă o dată, cât de ipocrit este Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 oct, 2013
cantautor
sunt la fel de ipocriti amandoi...
se compenseaza...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ