Băsescu: Măsurile de austeritate se iau când un guvern distruge echilibrele macroeconomice ale ţării

| 13 iun, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că măsurile de austeritate sunt necesare atunci când, din erori politice sau din demagogie politică, un guvern distruge echilibrele macroeconomice ale ţării, dar marea problemă de acum este cea socială care a fost generată de criză, şi anume şomajul.

'Un lucru care mi s-a părut extrem de important este că toţi am ajuns la concluzia că suntem într-o situaţie în general post-criză şi că trebuie să găsim soluţii de creştere. Mi se pare foarte important să subliniez un lucru legat de criză, austeritate, creştere, creare de locuri de muncă. La nivel european a apărut în ultima vreme teoria că nu avem nevoie de austeritate, că sunt şi alte soluţii de reechilibrare macroeconomică decât austeritatea. Eu cred că sunt abordări greşite, care nu fac decât să întârzie procesele de revenire la echilibrele macroeconomice care să permită relansarea reală a creşterii economice durabile. Este clar că măsurile de austeritate sunt necesare atunci când din erori politice sau din demagogie politică un guvern distruge echilibrele macroeconomice ale ţării şi reechilibrarea nu se poate face decât prin măsuri de austeritate luate la timp, luate în serios, luate hotărât, în aşa fel încât perioada de austeritate să fie cât mai scurtă', a afirmat Băsescu la cel de-al XVIII-lea Summit al şefilor de stat din Europa Centrală cu tema 'Strategia creşterii pentru redresare după criză', desfăşurat la Bratislava, Republica Slovacă.

El a susţinut că România a intrat din nou pe creştere în 10 luni de la luarea măsurilor de austeritate.

'România a avut o creştere economică şi în 2011 şi în 2012. Marea problemă acum este problema socială care a fost generată de criză, şi anume şomajul. Şi mai ales şomajul în rândul tinerilor. Aici trebuie să găsim soluţii. Simpla afirmare şi recunoaşterea problemei nu sunt suficiente şi dacă la nivel european nu vom lua măsuri de creare de locuri de muncă pentru tineri în mod deosebit, riscăm să avem o generaţie pierdută', a subliniat preşedintele.

Şeful statului a spus că Europa are nevoie de mai multă integrare pentru a creşte competitivitatea, în competiţia globală, simultan cu reformele structurale, care să se aşeze la baza creşterii de competitivitate.

'Avem nevoie de programe regionale importante, de proiecte regionale importante. Şi două sunt cele pe care le susţinem fără rezervă: strategia Dunării - şi acum, când discutăm de intrarea în efectivitate a noului buget al Uniunii, trebuie să transformăm declaraţiile frumoase cu privire la strategia Dunării în realitate. Şi asta înseamnă ca fiecare stat dunărean, în proiectele pe care le va trimite la Comisie, în proiectele prioritare finanţabile în exerciţiul 2014 - 2020 să aloce resursele necesare punerii în aplicare a strategiei Dunării, resurse din fondurile de coeziune. Un al doilea proiect care mi se pare vital şi pentru care patru şefi de stat am semnat o scrisoare este proiectul Nabuco, un proiect care are menirea să diversifice soluţiile, sursele de aprovizionare cu gaze a unui număr mare de state, nu numai a celor patru pe teritoriul cărora va trece Nabuco Vest', a mai spus Băsescu.

În opinia preşedintelui, 'extinderea şi Vilniusul vor fi un alt semnal'. 'Extinderea are un semnal concret la 1 iulie prin intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană, iar Vilniusul reprezintă, după părerea mea, speranţa, pentru că acolo sunt şanse ca Republica Moldova, poate şi Ucraina, să parafeze acordul de asociere la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă, da, Uniunea Europeană a fost şi încă nu a ieşit din criză, dar extinderea este un proces care merge înainte', a arătat Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ