Băsescu, MESAJ CRUCIAL pentru românii din Ucraina: “E cel mai sigur lucru...”

| 11 aug, 16:35

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, i-a îndemnat marţi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, pe românii din Ucraina să-şi ia cetăţenia română, chiar dacă statul ucrainean nu permite dubla cetăţenie, transmite Agerpres.

Întrebat dacă la Cernăuţi sau Kiev se va deschide în curând un Institut Cultural Român, aşa cum solicită de mult timp românii de acolo, Traian Băsescu a spus că nu crede că se va întâmpla acest lucru, pentru că "ucrainenii nu s-au ţinut niciodată de cuvânt" în ceea ce priveşte înţelegerile privind minoritatea română, dar le-a sugerat românilor din Ucraina să solicite cetăţenie română.

"Vă fac o sugestie. Având în vedere că noi nu mai publicăm în Monitorul Oficial cetăţeniile, faceţi-vă cetăţeni români, dragi români din Ucraina. Cereţi cetăţenie română! (...) Statul ucrainean nu permite dubla cetăţenie, dar nici nu controlează acasă cetăţenii dacă au şi paşaport românesc", a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte şi-a exprimat speranţa că relaţiile dintre România şi Ucraina se vor îmbunătăţi după ce ţara noastră şi-a dovedit corectitudinea în timpul conflictului din estul Ucrainei.

"În ceea ce priveşte statul român, probabil că va trebui să schimbăm puţin lucrurile şi urmare a ieşirii noastre de pe lista neagră a puterilor ostile statului ucrainean. Pentru că, până la Poroşenko, acolo am fost. Probabil că noua situaţie şi poziţiile noastre în timpul conflictului i-au convins că putem fi foarte buni prieteni şi speranţa mea este că, după aceste probe de corectitudine, în relaţia cu Ucraina se va deschide relaţia, ceea ce va permite României să facă mai mult pentru minoritarii români. Dar, repet, luaţi-vă cetăţenie că e cel mai sigur lucru", a arătat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte faptul că tinerii români au luptat şi chiar s-au sacrificat în conflictul din estul Ucrainei, Traian Băsescu a spus că aceştia au dovedit că sunt cetăţeni loiali ai acestui stat, dar s-a declarat din nou împotriva recrutării excesive a acestora.

"Noi am considerat întotdeauna că românii minoritari au fost loiali statului ucrainean, au murit şi ei în Donbas, în estul Ucrainei, şi-au dat tributul de sânge ca orice cetăţean loial statului pe teritoriul căruia trăieşte. Dar nu am fost niciodată de acord cu abuzul de a recruta preponderent români pentru a fi trimişi în estul Ucrainei", a mai spus fostul şef al statului.

Traian Băsescu a punctat faptul că problemele României cu Ucraina au fost generate şi de litigiul dintre cele două state privind platoul continental din Marea Neagră şi a reiterat ideea că cel mai bun lucru care se poate face acum pentru românii din Ucraina este acordarea unui număr cât mai mare de burse pentru tinerii de acolo.

"România a avut acel litigiu cu miză uriaşă în Marea Neagră şi, până la hotărârea definitivă a Tribunalului de la Haga în favoarea României, dar şi după, au durat ani de cicatrizare. Pentru că Ucraina nu a cicatrizat cu uşurinţă faptul că a trebuit să cedeze 10.000 de kilometri pătraţi de platou continental în Marea Neagră. Dar, să sperăm că lucrurile vor fi mai bune de acum înainte. România este un suporter fără rezerve al Ucrainei, cred că se vor îmbunătăţi lucrurile şi aici, şi cred că primul pas ar fi o rapidă creştere a numărului de burse pentru tinerii români din comunităţile româneşti din Ucraina. Este cel mai uşor lucru de făcut", a declarat Traian Băsescu.

Întrebat ce prognoză are în legătură cu mandatul fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, care a fost numit guvernator al regiunii Odesa, Traian Băsescu a spus că acesta este un "democrat prin definiţie, dar este iute la mânie".

"Să nu se apuce de vreun război, că a mai încercat unul în ţara lui şi nu a ieşit bine", a spus Băsescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ