Băsescu: Nu am constatat nicio corelare între Crimeea şi declaraţiile separatiste din zona secuiască

| 17 mar, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni că nu a constatat nicio corelare între Crimeea şi declaraţiile separatiste din zona secuiască, dar că „momentul în care aceste declaraţii au fost făcute este prost".

„Guvernul Orban are o relaţie bună cu Moscova, plecând de la dependenţa energetică. Este ce vă spuneam, acel levier cu care Moscova face jocuri politice. Ţările dependente au tendinţa să nu fie de acord să lase populaţia fără gaze", a declarat Traian Băsescu la Adevărul live.

„Revenind la noi, aş vrea să lămuresc public faptul că cel puţin la nivelul instituţiilor statului, nu am constatat nicio corelare între Crimeea şi declaraţiile separatiste din zona secuiască. Nu e corelare nici între Crimeea şi declaraţiile lui Tokes sau ale parlamentarilor Jobbik, dar nu doar ale lor. Marea problemă e că aici se face un joc: nimeni nu defineşte autonomia pe care o vor liderii politici din Ţinutul Secuiesc. Dacă vorbim de autonomie administrativă, ce autonomie mai mare decât ce au acum? Consiliile locale pot face orice cu resursele financiare. Judeţele Covasna şi Harghita produc mult mai puţini bani decât ce consumă. Ele primesc din redistribuire. Primesc bani cu care funcţionează şcoli, spitale, administraţia locală, proiectele care se dezvoltă. Deci ceea ce produc cele două judeţe nu le acoperă cheltuielile, chiar dacă ar rămâne 100% banii acolo. Nu ar putea să ţină nici măcar şase luni şcolile, spitalele. Nu văd o legătură, dar momentul în care aceste declaraţii au fost făcute este prost. Eu vă pot spune, ca om care ştie bine oamenii din Covasna şi Harghita, sunt oameni care vor să trăiască bine în România, nu au ideea să se separe. Ce mi-ar plăcea, însă, cei care aud, în mod deosebit, administraţiile locale, să văd că au atitudine fair-play faţă de stat. Când flutură steagurile care îi reprezintă, să fie steagul românesc. Ca cetăţean, nu m-ar deranja, cum nu m-a deranjat la mitingul PMP. Dacă aş vedea steaguri reprezentând legal zonele sau judeţul sau comuna alături de steagul românesc, nu m-ar deranja. Problema este când simbolurile României sunt dispreţuite. Atunci e o sfidare şi nu poţi să urăşti România atât de mult, să nu îi pui steagul alături de al tău, când exişti pe teritoriul acestei ţări", a adăugat Traian Băsescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ