Băsescu – o idee bună spusă foarte prost

| 18 iul, 2013

Aflat în vizită la Chișinău, președintele Traian Băsescu a reușit să dea din nou cu ”bâta în baltă”. Astfel, întrebat despre viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Traian Băsescu a declarat că Republica Moldova trebuie să își continue parcursul de integrare în UE, deoarece moldovenii nu au "ochii oblici".

De principiu, ideea susținută de președintele Băsescu este corectă. Moldova de peste Prut are toate argumentele pentru a dori să își întârească apartenența la spațiul european și a se desprinde de sub influența Rusiei. Dar acestea nu au, bineînțeles, nicio legătură cu lipsa ”ochilor oblici” din bagajul genetic al populației majoritare de peste Prut. De altminteri, trimiterea pe care o face Băsescu este total nepotrivită și descalificantă prin rasismul său, explicându-se probabil prin faptul că președintele nu-i mai suferă pe chinezi de când și-a dat seama că Beijingul îl vede mult mai bine pe Victor Ponta decât pe el.

Așa cum ar trebui să știe de altminteri foarte bine și Traian Băsescu, aderarea la Uniunea Europeană ar reprezenta pentru Moldova o reparație istorică. Astfel, după aderare, republica de peste Prut se va vedea reunită sub stindardul Uniunii Europene cu o Românie, de care a fost despărțită în mod brutal.

Totodată, orientarea către Europa ar oferi Moldovei oportunități mult mai solide de dezvoltare economică și democratică. Atât timp cât se va afla sub influență rusească, este practic imposibil ca republica de peste Prut să depășească statutul economic de țară-satelit.

Și aceasta pentru că Moscova are tot interesul să continue să îi înfrâneze atingerea deplină a potențialului de dezvoltare pentru a o păstra sub propriul papuc. Iar în acest sens, Kremlinul are nevoie să mențină la Chișinău un regim politic obedient, sau măcar o stare de continuă conflictualitate, care să descurajeze investițiile străine și să împiedice dezvoltarea firească a instituțiilor democratice.

În condițiile în care aderarea Moldovei ar împinge spațiul de influență euro-atlantic mult mai spre răsărit decât își dorește Kremlinul, Moscova a făcut și continuă să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a pune piedici procesului de integrare în Uniunea Europeană demarat de către Chișinău. Iar eforturile pe care Rusia le face în această direcție s-au amplificat în ultima perioadă, în contextul în care apropiatul Summit al liderilor europeni de la Vilnius reprezintă un moment hotărâtor pentru parcursul european al Moldovei.

În acest context, declarația președintelui Băsescu nu face decât să ațâțe și mai tare Moscova, printr-o exprimare care depășește cu mult uzanțele limbajului diplomatic. Ca urmare, ea riscă să facă mai mult rău decât bine Moldovei și să zădărnicească eforturile intense pe care România le-a depus în ultima perioadă pentru a sprijini Chișinăul în eforturile de a se rupe de sub influența rusească. Traian Băsescu reușește astfel să demonstreze încă o dată că, deși se află pe ultima sută de metrii ai celui de-al doilea mandat, este la fel de priceput la politica externă pe cât știe un cizmar să proiecteze rachete.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iul, 2013
doctor psihiatru
despre autor comentariu
pacat de asa subiect bun de presa, din care a iesit o asa slaba analiza.
18 iul, 2013
doctor psihiatru
nu intelege pensionarul
pai daca nu intelegeti,la ce va mai bagati in seama....?
18 iul, 2013
pensionar
Eu chiar nu inteleg atatea oameni destepti in bucuresti sa fie condusi, batut joc de ei de acest om din 1991 cand a fost parasutat in guvernul ROAN!!!!!De ce a aparut???cum ???dupa ce a dat foc vapoarelor in franta????a fost gest anticomunism???a fost avansat???e seful serviciilor?????cum poate conduce ateatea oameni care cred sunt mai destepti ca el!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18 iul, 2013
Hai USL
pensionar
Esti batran si prost!
18 iul, 2013
ramona
Pensionar va uitati prea mult la antena 3 si RTV nu tot ce zboara se mananca.
18 iul, 2013
ionel
raspuns
D-le pensionar! Sa stii ca intr-o tara normala ,guvernul este executivul (condus de primul ministru), parlamentul este legislativul!! Nu stiu daca stii ca in urma alegerilor usl conduce tara cu un procent enorm( 70% in parlament + guvern + administratii locale) . Conform promisiunilor electorale ar trebui sa o ducem ca in RAI! Basescu este singurul de alta culoare si totusi Romania are mare noroc cu el. Mai uita-te si la alte posturi tv.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ