Băsescu ofticat

| 21 sep, 2013

În ultima vreme, Traian Băsescu încearcă din răsputeri să dovedească două lucruri mari şi late. Pe de o parte este vorba de cât de răi, minicinoşi şi populişti sunt actualii guvernanţi, în timp ce el se prezintă ca depozitarul politicii responsabile şi realizată în interesul ţării. Cam la asta se poate reduce întreg discursul prezidenţial de la începutul verii şi până în prezent.

Ultimul episod s-a desfăşurat vineri, când în timpul unei vizite de lucru desfăşurată cu toate acareturile necesare la şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni, preşedintele a declarat că îi pare rău că Ponta a făcut spectacol public acolo la finalul lunii august, în condiţiile în care construcţia efectivă nu a început nici acum. Preşedintele a mai ţinut să adauge că proiectul nu se va finaliza la timp, afectând credibilitatea externă a României, afirmând că "se uită o Europă întreagă la noi să vadă dacă suntem serioşi sau nu. La Bruxelles se ştie că a început lucrarea şi că din decembrie Moldova va fi în siguranţă."

Băsescu nu a ratat astfel ocazia să se prezinte încă o dată ca un mare om de stat preocupat de modul în care România este percepută de partenerii săi externi, din moment ce UE participă la finanţarea gazoductutlui. Oare el nu face spectacole de sunet şi lumină? Nu, aici este vorba despre un proiect strategic de a cărui desfăşurare trebuie să se îngrijească personal la fel de tare pe cât s-a preocupat, în urmă cu mai mulţi ani, şi de podul de la Mărăcineni.

Ceea ce preşedintele Băsescu uită să spună este că în ultimii nouă ani, din momentul în care a devenit preşedinte, relaţiile româno-basarabene s-au bazat doar pe o gargară diplomatică ieftină, udată cu sticlele de vin provenite de la tovarăşul Voronin.

Acum, după multă vreme, avem un proiect care presupune ceva concret în relaţia cu vecinii de peste Prut. Gazoductul Iaşi-Ungheni are în acelaşi timp valoare economică, geopolitică şi simbolică. Din nefericire, proiectul mai are şi un mare dezavantaj…pentru Băsescu: nu poartă pecetea lui Traian Băsescu. De aceea, preşedintele încercă şi va încerca în următoarele săptămâni să îşi asocieze numele cu acest proiect. Ceea ce Traian Băsescu încercă acum nu este gestul unui om de stat responsabil, ci gestul unui politician interesat să demonstreze cât de nepricepuţi sunt adversarii săi.

Şi se mai pune o întrebare. De ce preşedintele se interesează atât de brusc de un proiect mai vechi, în condiţiile în care, la prima vedere, nu are nimic de câştigat? Răspunsul este simplu dacă luăm în considerare că Băsescu vrea să funcţioneze ca o locomotivă pentru Mişcarea Populară, sperând probabil să mai aducă câteva procente prin intermediul prezenţei sale acolo.

Băsescu s-a comportat vineri ca un copil a cărui jucărie nu mai funcţionează de mult şi care vrea acum să o ia pe a altcuiva. Este foarte posibil să încerce să facă din gazoduct un nou Mărăcineni, în speranţa de a mai lua câteva voturi pentru singurii aliaţi politici care i-au mai rămas.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 sep, 2013
Gica Goldan
... pardon
Iar tu g. stoica, nu meriti litera mare, esti ofuscat ca demonstrat ''cu fapte, nu doar cu vorbe'' ca hainele cele noi ale imparatului, ...au disparut, nu exista si imparatul e gol. Adevarul este ca in goana sa pentru ''imagine'', d-l ponta cu p mic, e un demn urmas al lui Ceausescu. A continua cu mascarada de la Rosia Montana, pozand in ''salvatore della patria, alta comedie de 2 lei regizata de consilierii sai, regie ca-n "filmele cu tampiti", de necrezut chiar si pentru cei mai "redusi" votanti ai usl-ului. Ati inghitit cu sughituri cadoul facut de Presedintele Romaniei, va picat greu la stomac, ati uitat ca minciuna are picioare scurte?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ