Băsescu: oşenii îşi păstrează nealterat românismul

| 12 mai, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a participat duminică la 57-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti Sâmbra Oilor, desfăşurată pe dealul de la Huta Certeze. Șeful statului a apreciat că este extraordinar faptul că, deşi s-au modernizat, oşenii şi-au păstrat tradiţiile de secole.

"Cred că aici oamenii sunt speciali, nu neapărat atmosfera sau sărbătoarea de azi. Sunt oameni care au păstrat românismul nealterat. Sunt oameni care au înţeles că bunăstarea vine din muncă şi sunt oameni care au ştiut să-şi păstreze şi zona. Nu este atâta distrugere ca în alte părţi prin păduri. Despre oşeni ştiu că sunt oameni care merg la muncă, dar se întorc întotdeauna la ei acasă, pentru că oşenii când merg în pământ merg cu ţara lor după ei", a afirmat şeful statului, citat de Agepres.

Traian Băsescu a subliniat că la Certeze este locul unde se trăieşte bine din muncă. În acelaşi timp, e o sărbătoare a oamenilor care moştenesc tradiţiile.

"Ştiu că Certeze e atestat de la 1329, iar dacă o să căutaţi în documente o să vedeţi că aceleaşi costume oşeneşti pe care le vedem aici la Sâmbra Oilor le putem vedea şi pe Columna lui Traian. Deci, e un loc care păstrează tradiţiile de secole, un loc care, deşi e modernizat, dacă te uiţi la toate casele din Oaş, constaţi că oamenii s-au modernizat, dar au păstrat tradiţiile, ceea ce e extraordinar", a mai spus preşedintele.

Sâmbra Oilor este cea mai mare sărbătoare din judeţul Satu Mare. Ea reprezintă măsurişul laptelui de la oile care ies la păscut.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ