Băsescu pleacă de la Cotroceni în prima zi în care i se termină mandatul

| 14 ian, 2014

După două zile în care mass-media a fost inundată de zvonuri legate de mai multe întâlniri la nivel înalt, luni, liderii coaliţiei aflată la guvernare au ieşit public pentru a prezenta deciziile luate atât în ceea ce priveşte viitorul USL-ului cât şi strategia pe care se va merge în privința alegerilor ce vor avea loc anul acesta.

În primul rând, cei patru preşedinţi ai partidelor aflate la putere au decis ca referendumul pentru validarea noii Constituţii să se desfăşoare în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare.

O altă hotărâre importantă luată de principalii lideri USL este legată de data la care au loc alegerile prezidenţiale, primul-ministru Victor Ponta afirmând că scrutinul prezidenţial va urma să aibă loc la începutul lunii noiembrie, pe data de 2 sau de 9. Astfel, liderii USL vor ca alegerea noului preşedinte să se desfăşoare cu 45 de zile înaintea expirării mandatului lui Traian Băsescu, pentru a putea evita orice fel de blocaje instituţionale menite să îngreuneze tranziţia de putere.

Conform articolului 83 din Constituţie, „mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului”, iar în cazul lui Traian Băsescu mandatul va expira pe data de 21 decembrie 2014. Deşi, conform articolului din Constituţie citat mai sus, noul mandat începe de la data depunerii jurământului, înainte de acest moment trebuie îndeplinite mai multe elemente de natură tehnică menite să asigure o continuitate instituţională.

Noii consilieri, la fel ca şi preşedintele-ales trebuie puşi la curent în legătură cu detaliile activităţii zilnice. Faptul că la finalul lui 2014 vom avea la Cotroceni o schimbare de regim nu face decât crească importanţa acestor pregătiri în asigurarea stabilităţii şi continuităţii instituţionale.

Însă, dincolo de a fi o simplă decizie tehnică, hotărârea liderilor USL în legătură cu data la care vor avea loc alegerile prezidenţiale are şi o altă importanţă, de această dată politică. În contextul în care preşedintele Traian Băsescu a declarat că se gândeşte să ceară Curţii Constituţionale prelungirea mandatului domniei sale pentru a lua în considerare perioada în care a fost suspendat, nevoia unei perioade tranziție devine evidentă. Dincolo de faptul că este improbabil ca CCR-ul să fie de acord cu o asemenea propunere, calendarul stabilit de liderii USL în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale este de natură să elimine posibilitatea ca Traian Băsescu să încerce să mai tergiverseze plecarea sa de la Cotroceni. Decizia liderilor majorităţii reprezintă un mesaj politic adresat actualului preşedinte conform căruia USL-ul nu îi va mai accepta lui Traian Băsescu mişcările obstructive atât de frecvente.

Perioada de tranziţie în ceea ce priveşte ocuparea unei funcţiei supreme în stat reprezintă un moment în care trebuie acordată o mare atenţie detaliilor. De exemplu, în SUA, între alegerea unui nou preşedinte şi instalarea sa în funcţie pot trece mai bine de două luni, perioadă în care se face tranziția de la o administraţie la alta. Păstrând proporţiile, modul în care liderii USL au stabilit calendarul alegerilor prezidenţiale de anul acesta nu face decât să demonstreze, încă o dată, faptul că actuala putere guvernamentală şi-a propus o altă manieră de a face politică în raport cu cel care va părăsi, în luna decembrie, Palatul Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ