Băsescu pune cruce economiei: dobânzile la care ne împrumutăm şi cursul leu-euro au crescut

| 03 dec, 2013

Traian Băsescu ne spune despre cât de mult rău va face majorarea accizei la carburanți, însă președintele, printr-o simplă declarație de presă, a reușit să facă în doar câteva ore aproape la fel de mult rău cât cei 7 cenți/litru într-un an.

Gesturile politice ale președintelui Băsescu au ca victimă economia românească. Traian Băsescu ne spune despre cât de mult rău va face majorarea accizei la carburanți, însă președintele, printr-o simplă declarație de presă, a reușit să facă în doar câteva ore aproape la fel de mult rău cât cei 7 cenți/litru într-un an.

Ieri, Ministerul de Finanțe a reușit să atragă 800 de milioane de lei prin vânzarea de certificate cu scadență la șase luni, la un randament mediu de 2,78% pe an! Imediat după declarațiile preşedintelui României, dobânda s-a mărit cu 0,16%, iar CDS-ul, adică prima de risc, s-a majorat cu 16 puncte de bază, în timp ce alte țări din regiune, Croația, Ungaria, au cunoscut o scădere a acestuia cu 3 puncte de bază. Declarațiile lui Băsescu au făcut, în doar câteva ore, ca prima de risc a României să crească cu aproape 20 de puncte, față de ceea ce ar fi trebuit să fie parcursul său normal.

Nici românii cu credite în euro nu ar trebui să fie prea fericiți, deoarece leul s-a depreciat în faţa monedei unice europene cu 0,66%. Un euro a ajuns sa coste 4,4666 lei, trecând de pragul de 4,46 lei pentru prima dată în ultimele două luni. Dealerii spun că această creștere se datorează rulajelor în creştere, deoarece jucătorii mizează pe termen scurt pe deprecierea leului, ca urmare a suspendării memorandumului cu FMI.

Tag-uri: FMI, traian basescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ