Băsescu respinge Legea de aprobare a OUG privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale

| 18 dec, 2013

Preşedintele Traian Băsescu cere reexaminarea legii de aprobare a OUG 84/2013 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale. Şeful statului critică eliminarea termenulului de maxim 5 zile lucrătoare acordat autorităţii de management pentru plata sumei aferente valorii cheltuielilor rambursabile.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, motivul cererii de reexaminare îl constituie faptul că actul normativ trimis spre promulgare prevede aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului n84/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, scopul fiind adoptarea unor reglementări privind unele măsuri financiare pentru asigurarea creşterii gradului de absorbţie a instrumentelor structurale alocate României în perioada 2007 - 2013, noteză Mediafax.

Aceste reglementări se referă, printre altele, la modificarea unor termene ale autorităţilor de management pentru notificarea plăţii beneficiarului, sistemul devenind astfel mai flexibil prin scăderea termenului de la 45 de zile la 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii de rambursare [Art. I, pct. 2 din Ordonanţa de Urgenţă, care modifică alin. (1) al Art. 4 indice 1], se arată în comunicat.

Totodată, prin modificarea, în cuprinsul Art. I pct. 9 din Ordonanţa de Urgenţă, a Art. 17 indice 5 alin. 2, se renunţă la termenul de maxim 5 zile lucrătoare acordat autorităţii de management de la momentul la care aceasta dispune de resurse în conturile sale, în vederea virării beneficiarului a sumei aferente valorii cheltuielilor rambursabile şi contravalorii taxei pe valoare adăugată considerată neeligibilă.

Preşedintele consideră că, în acest sens se deturnează parţial scopul propus iniţial, acela de flexibilizare şi eficientizare a sistemului, având în vedere faptul că autoritatea de management nu mai este ţinută de niciun termen.

"Opinăm, sub aspectul oportunităţii, că eliminarea termenului de 5 zile lucrătoare aplicabil Autorităţii de Management pentru efectuarea rambursării către beneficiar vine în contradicţie cu obiectivul de stimulare a absorbţiei fondurilor europene. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, ţinând cont de motivul invocate", se mai arată în cererea de reexaminare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ