Băsescu se joacă cu o nouă suspendare

| 05 mar, 2014

Premierul Victor Ponta a pus degetul pe rană, în Parlament. Acesta și-a exprimat speranțaca Traian Băsescu să accepte noul Guvern, adăugând că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie şi că acest executiv va continua programul de guvernare aprobat în 2012.

Cu alte cuvinte, orice altă variantă din partea lui Traian Băsescu ar repreprezenta o încălcare gravă a Constituţiei actuale. În susținerea cauzei sale, Victor Pnta a reamintit că există un dublu precedent asupra căruia și-a dat girul chiar președintele Băsescu, și de care s-au folosit guvernele Tăriceanu, în 2007, și Boc, în 2009. "Vreau să îmi exprim speranţa că vom aplica astăzi nu doar prevederile constituţionale foarte clare, explicite, din articolul 85, alineat 3 din Constituţie, prevederi de altfel de care s-a folosit atât Guvernul Tăriceanu în 2007, cât şi Guvernul Boc în 2009, dar îmi exprim speranţa că, dincolo de declaraţii politice, preşedintele României va respecta decizia 98 din 2008 a Curţii Constituţionale în care lucrurile sunt foarte clare: hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, adică Parlamentul, este un act obligatoriu pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor fapte grave de încălcare a Constituţiei", a subliniat Ponta, citând din decizia Curţii Constituţionale.

Declarația premierului nu lasă loc de interpretare și este o clară declarație de intenții. O încălcare de o asemenea gravitate a Constituției poate conduce doar la o nouă suspendare a președintelui. Foarte probabil că o dată declanșată o astfel de procedură, pe tapet se va mai pune și implicarea evidentă a președintelui Traian Băsescu în campania politică a partidului Mișcării Populare. Practic, la câte dovezi palpabile s-au tot adunat în ultima vreme împotriva președintelui, să amintim doar câteva cum ar fi situația moșiei Nana, aflată sub investigație, relațiile de afaceri ale familiei Băsescu cu Gazprom, traficul de influență în cazul Ghețea-CEC, orice anchetare parlamentară a președintelui ar presupune mult mai multe luni decât mai are acesta la dispoziție din ultimul său mandat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ