Şedinţă comună de Guvern româno-bulgară lângă Podul Prieteniei

| 06 mar, 2014

Noul cabinet învestit deunăzi debutează cu o şedinţă de Guvern comună româno-bulgară care va avea loc vineri la Ruse.

România şi-a propus în ultimul an să schimbe radical abordarea privind relaţiile externe, în mod deosebit cu statele vecine. Guvernul Ponta a resetat raporturile cu Chişinăul, iar rezultatele sunt palpabile dacă ne raportăm la ultimii ani, când Moldova nici măcar nu îndrăznea să viseze la un viitor european.

Un alt obiectiv urmărit cu atenţie de diplomaţia noastră îl reprezintă intensificarea colaborării româno-bulgare. Cele două ţări au intrat umăr la umăr în NATO şi UE, totodatăau ca ţinte pe termen mediu şi scurt intrarea în zona euro şi aderarea la spaţiul Schengen. Dincolo de aspectul politic, relaţiile economice dintre România şi Bulgaria au intrat într-o treaptă superioară de viteză după inaugurarea celui de-al doilea pod peste Dunăre, între Calafat şi Vidin. Podul Noua Europă a fost inaugurat în luna iunie a anului trecut în prezenţa celor premieri Victor Ponta şi Plamen Oreșarski, precum şi a comisarului UE pentru Politică Regională, Johannes Hahn, şi este parte a coridorului paneuropean de transport ce leagă Dresda de Istanbul.

Fără discuţie prioritatea rămâne parcursul european - accelerarea procesului de integrare în spaţiul Schengen, dar şi găsirea unor soluţii viabile pentru intensificarea absorbţiei de fonduri comunitare. Viziunea comună împărtăşită atât de Ponta cât şi de Oreşarski a fost întărită şi susţinută repetat în ultimele luni.

Şedinţa de vineri de la Ruse, de lângă Podul Prieteniei, aduce ca noutate parafarea unor înțelegeri de dezvoltare în special legate de zona Dunării. România a găzduit în 28-29 octombrie 2013 Forumul Anual al Stategiei UE pentru Regiunea Dunării, un eveniment la care au luat parte un număr impresionant de participanţi din 14 state limitrofe şi riverine fluviului. Una din concluziile centrale ale forumului face referire la potenţialul extraordinar al Dunării, neexploatat încă suficient. Beneficiile adoptări unor proiecte în concordanţă cu Strategia sunt imense: dezvoltarea calităţii vieţii, prin creşterea competitivităţii şi a atractivităţii oraşelor şi satelor de la Dunăre; obţinerea de avantaje economice prin încheierea de parteneriate de afaceri între sectorul public şi cel privat; atragerea de investiţii în infrastructură, mediu şi energie.

Semnalele sunt încurajatoare, potrivit primului ministru bulgar investitorii din cele două ţări sunt interesaţi de construcţia a trei noi poduri peste Dunăre. Oreşarski a arătat că noile poduri peste Dunăre, la Silistra-Călăraşi, Oriahovo-Bechet şi Nikopol-Turnu Măgurele, au fost deja incluse în planul de acţiune al Comisiei Europene pentru implementarea Strategiei UE în Regiunea Dunării. De asemenea, omologul român a vorbit de întocmirea unor proiecte comune în domeniul energetic.

La întâlnirea de vineri şi-a anunţat prezenţa şi primul ministru sârb Ivica Dacic, un fapt care marchează în plus greutatea evenimentului. Pentru prima dată ambele state par să-şi fi însuşit greşelile trecutului, sesizate corect de Victor Ponta -“Mesajul meu pentru premierul Oreşarski a fost că trebuie să renunţăm la concurenţă şi la încercările de a demonstra că o ţară este mai bună decât cealaltă. Ambele ţări au avut de pierdut din cauza acestei abordări”, afirma premierul român cu ocazia vizitei la Sofia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ