UDMR din nou la guvernare, o problemă doar pentru lupii moraliști

| 06 mar, 2014

Duplicitatea președintelui Traian Băsescu, care-și permitea odinioară ”aroganța” de a-și urechea conaționalii că nu cunosc textul Tratatului de la Alba Iulia, iar acum îi taxează pe maghiari de soluție imorală, va fi ”apreciată” cum se cuvine, la urne.

Specific atacurilor politice actuale este să întoarcă adevărul pe dos și să prezinte un punct forte ca pe o slăbiciune. Soluția cooptării UDMR la guvernare, pentru a compensa plecarea liberalilor, nu face excepție. Prezența UDMR alături de USD este înfățișată celor mai creduli ca slăbiciunea maximă a guvernului condus de Victor Ponta, când, de fapt, este trăsătura forte, care face noua formulă guvernamentală mult mai puțin vulnerabilă decât a fost cea realizată împreună cu liberalii lui Antonescu.

O alianță cu maghiarii lui Kelemen Hunor este descrisă în mod voit în culorile cele mai sumbre și, nu se ezită deloc, este taxată ca soluție imorală. Motivul unei astfel de anateme? Ungurii au făcut parte din toate formulele guvernamentale care s-au perindat la conducerea României de 24 de ani încoace. La o privire mai atentă, oricine este nevoit să admită caracterul extrem de pernicios al unui astfel de argument. Practic, toți aceia care acuză acum soluția maghiară, ca imorală, au fost alături de aceștia, la un moment dat într-una din multele echipe ministeriale care au condus România. Să spui despre un guvern că este imoral pentru că include UDMR echivalează cu un atac toate guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria timp de 25 de ani. Băsescu, Antonescu, Blaga şi toţi reprezentanţii partidelor din România au apelat la UDMR pentru formarea de majorităţi susţinute. De ce acum este rău şi până acum a fost bine?

Inutil de subliniat că maghiarii din guvernele României postdecembriste nu au făcut gaură în cerul patriei, dimpotrivă. UDMR a fost mereu un liant al oricărei echipe, maghiarii lui Marko Bela și mai apoi ai lui Kelemen Hunor ajungând, politic, un fel de gardă elevețiană a Papei, ultimul element care se rupe într-o alianță. Ungurii nu au trădat niciodată, nu au emis pretenții suplimentare și nu au speculat slăbiciunile de moment ale aliaților. Cum și în ce fel reprezintă atunci o soluție imorală? Pentru că Traian Băsescu se teme că n-o să mai poată ”ajuta” noul guvern al lui Ponta, cu ranga, precum repara Gigi limuzina, asta nu îndreptățește încă pe nimeni să-i insulte astfel pe maghiari, deținătorii până în prezent ai singurei formațiuni care nu poate fi acuzată de meschinărie sau trădare politică. Traian Băsescu are dreptate să se teamă de ”apărarea” maghiară din jurul premierului, așa cum Victor Ponta are toate motivele să se autofelicite pentru noua înțelegere parafată cu aceștia.

Victor Ponta nu numai că va beneficia de un aliat redutabil și disciplinat, extrem de departe de colaborarea cu labilul Antonescu, dar, practic, nu va trebui să plătească aproape nimic pentru acest sprijin extraordinar! Sună șocant? Așa și este, iar sensul acestei afirmații devine repede accesibil dacă ne gândim doar că acele așa zise ”pretenții excesive” ale maghiarilor, de care făcea amintire Traian Băsescu, sunt de fapt toate puse pe hârtie și aprobate chiar de mânuța președintelui care acum tremură de griji și frisoane naționaliste. Maghiarii nu le cer românilor decât, pentru a nu știu câta oară, să se țină de propriile angajamente europene și interne, legi votate și parafate, toate ținute în suspensie de eternele calcule duplicitare politice. Traian Băsescu, care a promulgat el însuși acele acte normative a căror neaplicare o reclamă de fapt maghiarii din UDMR, părea să vadă mult mai clar lucrurile, în favoarea maghiarilor, când avea nevoie de aceștia. Duplicitatea președintelui Traian Băsescu, care-și permitea odinioară ”aroganța” de a-și urechea conaționalii că nu cunosc textul Tratatului de la Alba Iulia, iar acum îi taxează pe maghiari de soluție imorală, va fi ”apreciată” cum se cuvine, la urne. Adică tot acolo unde aceștia l-au ajutat de două ori pe Traian Băsescu, cu disciplina exemplară a ardeleanului care mai bine tace decât să fie nevoit să mintă.

Pe oricine va sprijini Traian Băsescu la următoarele confruntări electorale, fie acestea europarlamentare, fie prezidențiale, de un lucru poate să fie sigur. Doar o dată a fost expoziție canină la Budapesta, spune un celebru proverb unguresc. Așa cum și-a luat adio de la vacanțele pe banii publici din Covasna, așa și-a luat adio și de la voturile maghiarilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 mar, 2014
goPonta4President
pentru estidobitoc
sunt un cetatean care a votat cu Titus Corlatean si cu USL-ul...
am crezut ca au dreptate..
cu Basescu,cu drepturile minoritatilor,cu PDL-ul...
se pare ca am gresit, dupa parerea ta,sunt "un nimeni"...
din cei 4,3 mil...
06 mar, 2014
viorel
MACAR UNGURII AU CUVANT NU CA LIBERALII ... CRIN V-A FI PRESERDINTE PESTE 100 DE ANI
06 mar, 2014
goPonta4President
ungurii din Romania nu prea voteaza ce le zic politicienii lor...la presedentie ca si la referedumuri...
nu asta e problema,ca participa la guvernare...
iata ce zicea USD-ul inainte:
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca Ungaria este departe de ce inseamna respectarea standardelor europene de protectie a minoritatilor si a precizat ca Budapesta ii trateaza pe romani diferit de felul in care Romania trateaza comunitatea maghiara.
Intrebat cum trateaza Ungaria romanii din Ungaria, Titus Corlatean a declarat ca tratamentul este diferit, "in sens negativ".
"Diferit de modul in care Romania a tratat si ii trateaza pe cetatenii romani de etnie maghiara din tara noastra, si diferit intr-un sens negativ. Sunt lucruri discutate cu Budapesta din anii '90, incepand cu reprezentarea in parlament, un lucru de baza, un lucru elementar pentru conationalii nostri romani cetateni ai Ungariei - nu s-a intamplat acest lucru -, sunt lucruri care tin de educatia in limba materna, pasi modesti, care se soldeaza zi de zi cu o continuitate a procesului de asimilare a romanilor din Ungaria, cu un sprijin insuficient uneori mimat din partea guvernelor de la Budapesta pentru identitatea culturala, pentru presa de limba romana din Ungaria, pentru respectarea dreptului la libertatea realigioasa cu adevarat si sprijin pentru Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria, pentru respectarea dreptului la libertatea religioasa cu adevarat si sprijin pentru Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria", a precizat seful diplomatiei romane, marti seara, la TVR International.
problema este ca au destule drepturi,insa mai vor...de la USD
06 mar, 2014
cazanciocautor
Da drăguță, dar compari perele UDMR cu merele lui Viktor Orban
Orban și Fidesz sunt prietenii de dreapta ai lui Băsescu, din PPE. Reclamațiile la adresa pachetelro legislative adoptate de aceștia sunt variate și includ și tratamentul minorităților. Nu le-au făcut doar românii ci și reprezentanții romilor din Ungaria. Gen... Iar Orban & Fidesz întâmplător nu-i prea au la suflet pe maghiarii din UDMR. Așa că rămâne cum am stabilit în titlu, ești câine surd la vânătoare și compari maghiarii din Ro cu poziția oficială a guvernului din Hu. Dacă tu-ți iei bănuții de postac și așa, bravo ție.
06 mar, 2014
goPonta4President
pentru cetatean cazancioc
Am scris ca problema este ca au destule drepturi,insa mai vor...de la USD ...
Am citat parerea unui oficial al statului roman
romanii din Ungaria nu au atatea,nu le-au primit nici cand au fost socialistii la putere..nu deturnati subiectul...
statul ungar nu este de acord
compar drepturile minoritatilor din fiecare din cele 2 tari si constat ca aveti mai multe...
din diverse cauze...
de ce te ambalezi?
06 mar, 2014
estidobitoc
Cine esti tu, anonimule, ca sa declari de sus cine si ce drepturi are si daca sunt sau nu de ajuns?! Esti un nimeni, vorbesti si tu pe aici, sa te afli in treaba.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ