Băsescu se joacă din nou cu referendumul

| 12 iul, 2013

Traian Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii care prevede scăderea cvorumului la referendumuri la 30%, lege pe care de altfel Curtea Constituțională a declarat-o în conformitate cu legea fundamentală. Judecătorii constituționali au menționat, de asemenea, în decizia lor, că legea va putea fi aplicată doar la un an de la adoptare. Această mențiune este și motivul real pentru care Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii.

În cererea de reexaminare, Administrația Prezidențială menționează că „în lipsa unei participări de cel puţin jumătate plus unul din corpul electoral, apreciem că noua variantă de reglementare a cvorumului de participare, aleasă de legiuitor, nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forţa care să reflecte voinţa şi suveranitatea poporului”, dorindu-se păstrarea cvorumului de jumătate plus unu. Acest motiv este unul cât se poate de copilăresc și demagogic totodată.

Legea actuală prevede un cvorum de jumătate plus unu din cei înscriși pe listele electorale permanente. În condițiile actuale de participare la vot, acest cvorum este extrem de dificil de atins, ceea ce înseamnă că și dacă va fi atins, prezența se va situa în jurul a 50, maximum 55%. Pentru ca o decizie să fie adoptată, sunt necesare cel puțin jumătate din voturile celor care participă la referendum, adică minimum 25% din cei înscriși pe listele electorale. Asta înseamnă că în condițiile actualei legi și având în vedere realitatea, reprezentativitatea „de natură a conferi deciziei adoptate forța care să reflecte voința și suveranitatea poporului”, așa cum spune Băsescu, este de 25% din totalul celor înscriși pe listele electorale permanente.

Culmea este că legea propusă de USL și retrimisă de președinte Parlamentului păstrează această condiție! Aceasta scade cvorumul de participare la 30% din numărul celor înscriși pe listele electorale permanente, dar condiționează decizia de votul a cel puțin 25% din cei înscriși pe aceste liste. De exemplu, în condițiile organizării referendumului pentru revizuirea Constituției conform legii propuse de USL, dacă prezența la vot va fi de 30%, nu va fi suficient ca jumătate dintre cei prezenți să voteze „pentru”, ci va fi nevoie ca numărul voturilor „pentru” să fie cel puțin egal cu 25% din numărul celor înscriși pe listele electorale permanente, adică în jur de 84% din cei prezenți la referendum.

Așadar motivul invocat de președinte nu ține, fiind pus acolo pentru că trebuia scris ceva în cererea de retrimitere. Adevăratul motiv este unul politic. Cu toții știm că Băsescu nu vrea ca revizuirea Constituției să fie un succes, așa că face tot posibilul pentru a pune bețe în roate celor de la USL. Prima dată a anunțat că va organiza un nou referendum pentru Parlament unicameral și 300 de parlamentari. Apoi a anunțat că vrea ca acest referendum să aibă loc cu o săptămână înaintea celui pentru revizuirea Constituției, scăzând astfel și mai mult șansele de validare a referendumului pentru legea fundametala. Românii abia se duc la vot o dată la câțiva ani, de ce s-ar duce de 2 ori într-un interval de 7 zile? Niciodată Băsescu nu și-a ascuns adevăratele intenții în ceea ce privește această decizie, declarând tot timpul că va acționa în funcție de USL, ceea ce ne arată clar că nu are în minte „respectarea voinței poporului exprimată prin referendumul din 2009”, așa cum declară presei, ci pur și simplu vrea să încurce ițele Uniunii.

Acum avem de-a face cu o altă manevră de-a lui Băsescu. Președintele a așteptat ca Parlamentul să intre în vacanță, pentru a cere reexaminarea legii. Astfel mai trage de timp două luni până la următoarea sesiune parlamentară, când va fi o formalitate votarea din nou a legii, în aceeași formă ca și acum. După ce legea va fi votată și retrimisă spre promulgare președintelui, cu siguranță acesta o va dosi undeva într-un sertar, așteptând să treacă cele 10 zile permise de Constituție. În acest fel Traian Băsescu a amânat intrarea în vigoare a legii cu încă trei luni, ceea ce înseamnă că abia în luna octombrie a anului viitor va putea fi organizat un referendum cu prag de participare de minimum 30%.

În acest moment președintele se gândește, cel mai probabil, la alte tertipuri pe care le poate folosi pentru a mai câștiga încă două luni, ceea ce va face ca USL să nu poată organiza referendumul pentru revizuirea Constituției, cu prag de 30%, decât în prag de prezidențiale, alături de referendumul său.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ