Băsescu transformă PMP în PMPU (Partidul Mişcării Pentru Udrea)

| 14 aug, 2013

Războiul declarațiilor în care s-a angajat Elena Udrea în ultimele zile, deși simple rățoieli la adresa premierului cât se poate de irelevante politic, par să indice o ajustare nu lipsită de importanță în tabăra președintelui.

Elena Udrea i-a mai ținut isonul lui Traian Băsescu și înainte, fiind probabil felul ei de a-i mulțumi președintelui pentru declarațiile publice ale acestuia în care o punea repetat în cap de listă la capitolul politicieni preferați. Vehemența tirului executat de Elena Udrea are de data asta un substrat demonstrativ.

După ce a fost pusă la punct de liberal-democrați și obligată aproape să se gudure pentru iertare pe lângă buldogul Blaga, după ce a fost întâmpinată cu răceală și indiferență de ceilalți, din tabăra populară, care-și urmăresc propriile ambiții ariviste, după toate acestea Elena Udrea s-a trezit pusă în balanță și cu Monica Macovei, chiar într-o declarație publică a președintelui Băsescu. Ne îndoim sincer că acesta a căpătat mai nou obiceiul gânditului cu voce tare în fața presei.

Dincolo de a fi interogația retorică a cuiva care-și pune ordine în gânduri, cumpănirea făcută publică de Băsescu între Udrea și Macovei pentru Cotroceni, indică cu claritate că președintele a urmărit declanșarea unei competiții între cele două tabere, așa cum știe domnia sa mai bine: prin intrigă și inflamarea orgoliilor ariviste ale combatanților. Cel puțin după ieșirea virulentă a președintelui la adresa foștilor săi protejați, pe care i-a numit cu nedisimulată furie feseniști și i-a acuzat de non-combat, a devenit clar că Traian Băsescu are o frustrare evidentă vis-a-vis de motivația și capacitatea de luptă politică a apropiaților săi.

În doi ani de mandat prezidențial majoritatea apropiaților lui Traian Băsescu au căpătat colăcei vizibili pe talie datorați unei prea lungi perioade de huzur și pace. În plus, au exersat și accese evidente de individualism și nu mai sunt deloc dispuși să se sacrifice ca niște simpli pioni pentru interesele politice ale unui lider la final de carieră, pentru care strategia deșteaptă de odinioară s-a transformat iremediabil într-un simplu joc de sacrificii.

Traian Băsescu este conștient că a pierdut partida la nivelul liberal-democraților mici și mijlocii care nefiind la vârf la împărțirea bucatelor nu sunt nici compromiși și au început să cumpănească în consecință atât ofertele tentante de a trece unul câte unul în tabăra câștigătorului cât și posibilitatea apropierii în grup de liberali. Ce-i mai rămân președintelui sunt popularii, o colecție de indivizi lipsită de viziune și incapabili să demareze un proiect politic, cât și câțiva grei din vechea gardă, pentru care deja se pune problema stabilirii unei mize pentru care să fie dispuși să reia lupta, indiferenți la pierderile suferite. Ori miza amintită este tocmai funcția prezidențială oferită deopotrivă Elenei Udrea și Monicăi Macovei.

Dacă Elena Udrea a înțeles prima mesajul sau a trișat știind detaliile planului prezidențial direct de la sursă, e greu de spus. Cert este că Monica Macovei nu s-a aliniat la startul acestei curse cu rezultat improbabil și a preferat siguranța unei funcții comode, pe lista pentru europarlamentare a PDL. Elena Udrea în schimb a pornit într-o campanie de imagine cu accente sud-americane.

Ne este mai greu să spunem ce nu a făcut, pentru a fi remarcată de mass-media și a crea impresia unui politician combatant, atât de des invocată de președinte. A pozat aproape goală, a comunicat defetist și în contra titlurilor din presă care indică un cert reviriment economic, a atacat guvern, miniștri și premier deopotrivă.

Strategia Elenei Udrea este simplă. Lipsită de argumente credibile, grevată de un trecut compromițător și în lipsa unui proiect politic, Elena Udrea știe că singura ei șansă este să provoace scandal și să oblige opinia publică să vorbească despre ea. Dacă stă, îi stă norocul... Așa că Elena Udrea asudă și se ceartă ca la piață cu cine poate și are dispoziție și stomac să-i răspundă. Din timp în timp aruncă periodic câte o privire îngrijorată și spre palatul Cotroceni. De acolo trebuie să vină semnalul că președintele a luat la cunoștință deopotrivă talentul și hărnicia Elenei și demisia rușinoasă a Monicăi. Probabil că acest semn în lipsa căruia Elena muncește zi lumină cu mâna în șold, va resimțit mai întâi în echipa maleabililor populari care vor constata că Mișcarea pentru EBA se poate transforma la nevoie în Mișcarea pentru Udrea, PMPU pentru conformitate.

Ulterior va afla și plebea, când Traian Băsescu va anunța, iar, că s-a răzgândit și că, totuși, Elena Udrea este candidatul ideal pentru prezidențiale. Abia atunci și numai atunci va putea să-și tragă sufletul și Elena Udrea și să pună pe pauză scandalul mediatic de zi cu zi.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ