Băsescu – un ipocrit iresponsabil

| 18 iul, 2013

Aflat în vizită în Republica Moldova, Traian Băsescu şi-a adus aminte de turneul asiatic efectuat recent de premierul Victor Ponta.

Întrebat de jurnaliştii moldoveni despre ipoteza lansată de Vocea Rusiei cu privire la schimbarea politicii externe româneşti prin reorientarea ei spre Est, preşedintele a spus că vizitele din ultima perioadă în China şi Rusia ale unor oficiali români sunt motivate de intenţia de dezvoltare a schimburilor economice şi nu înseamnă că România îşi schimbă politica externă. “Cu certitudine, dacă priviţi relaţia româno-chineză, este o excelentă relaţie politică la nivelul cooperării instituţiilor internaţionale, dar şi la nivel bilateral, dar economic este o relaţie în care România are un deficit foarte mare. În relaţia comercială este un deficit de 2,1 miliarde de euro", a declarat Traian Băsescu.

De pe urma unei asemenea declaraţii putem înţelege un singur lucru. Că vizita premierului în China a fost bună de vreme ce urmărea rezolvarea unor probleme economice între care şi uriaşul deficit comercial de peste 2 miliarde de euro.

Ce nu înţeleg nici în ruptul capului este următorul lucru. Cum se face că la Chişinău, ochii oblici ai domnului Băsescu văd avantajele turneului asiatic al lui Victor Ponta, în timp ce la Bucureşti, ochii injectaţi ai aceluiaşi domn Băsescu vedeau tulbure relaţia cu China, preşedintele vorbind la televizor despre “turneul catastrofal din punct de vedere al imaginii şi eficienţei din Asia”.

Poate că plaiurile şi dulcele grai moldovenesc au darul de a înmuia viziunile prezidenţiale. Poate că, speriat de gafa “ochilor oblici”, domnul Băsescu a urmărit să dreagă busuiocul printr-un mesaj pozitiv pe linia relaţiei cu China. Sau poate, cel mai probabil, asistăm la un nou episod de manifestare ipocrită a discursului public prezidenţial.

Nu poţi să te pretinzi drept un preşedinte serios de ţară membră UE când pui România într-o situaţie penibilă vorbind despre un turneu extern catastrofal al primului ministru. Gelozia politicianului Traian Băsescu, cel care ar trebui să coordoneze politica externă, dar este incapabil să se vadă cu marii şefi ai lumii, este de înţeles, în condiţiile în care Ponta se mişcă aşa cum nu a mai făcut-o niciun prim-ministru înaintea sa, din Franţa în Austria, Germania, China sau Spania, săptămâna viitoare. Dar de neînţeles este iresponsabilitatea. Mai ales când recunoşti cu gura ta, nu acasă la tine, ci într-o vizită externă, importanţa relaţiei economice cu China. Păi dacă este atât de importantă această legătură, oare ce face domnul Băsescu în acest sens? Cum să reducem deficitul comercial înregistrat în relaţia cu chinezii. Închizându-ne în Palat şi lamentându-ne că nu exportăm nimic în China şi că investiţiile chinezeşti merg în Ungaria sau Bulgaria? Atacând încercările de deschidere ale Guvernului doar pentru faptul că primul ministru nu este în barca ta politică pe care oricum ai găurit-o atât de rău încât e la un pas să se scufunde?

În orice ţară europeană, indiferent de conflictele politice dintre preşedinte şi primul-minstru, nimeni nu şi-ar permite să afecteze reputaţia ţării pentru a marca nişte puncte politice. În acest caz, Traian Băsescu nu a dat niciun gol. În schimb, a marcat împotriva României doar pentru că disputa cu cei care l-au pus la pământ este mai importantă decât interesul naţional. Printr-o asemenea atitudine, Traian Băsescu rămâne un ipocrit iresponsabil.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iul, 2013
Andrei
Greșeală
Nu știu cum să-ți spun, dar analizezi interacțiunea lui Victor Ponta cu liderii externi extrem de greșit. Calitatea, sau mai bine zis, modalitatea în care aceste întâlniri au decurs lasă mult de dorit. De la faptul că Germania l-a obrăzat pe V.P., la faptul că Franța a venit în România subreprezentată, rolul prim-ministrului în sistemul lor fiind undeva inferior. Dacă Ponta era așa bine văzut la Paris, venea președintele, cu care s-ar afla Ponta în linie directă, pe același rang, mai ales că fac parte și din aceeași familie europeană.

Tot la fel, în raport cu prestația lui Traian Băsescu iarăși greșești. Sunt niște finețuri pe care nu le vezi și pentru care îți trebuie mai mult decât abordarea aceasta puțin primitivă.
18 iul, 2013
Pișta
precizare
Da, măi. Una din delicatețurile care-ți lipsește este constatarea ”fină” că tot ce face Băsescu e bun, tot ce face USL e rău. După 8 ani de bine marca Băsescu eram să dăm cu toții colțul.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ