Băsescu: Votul uninominal este o eroare a mandatului meu

| 30 oct, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a recunoscut, joi, într-o emisiune televizată, că introducerea votului uninominal a fost o eroare a mandatului său, iar electoratul românesc nu este pregătit pentru acest tip de vot.

'Asta este o eroare a mandatului meu. Eu am vrut vot uninominal într-un moment în care PDL-ul avea între 30-35%, PSD-ul era în opoziţie şi era tot aşa, 32-35% şi mi s-a părut că acela e momentul potrivit, când sunt două forţe politice echilibrate, să se introducă uninominalul pur. A intervenit însă societatea civilă, cu domnul Pârvulescu şi a făcut uninominalul compensat, ceea ce ne-a dus la acest monstru. Dar acest sistem de vot, aşa cum este acum, este mult mai prost decât votul pe listă pentru că atunci când era pe liste partidele aveau o responsabilitate a selectării listei. Acum întreabă: 'Ai bani să susţii campania în colegiul tău?', 'Da', 'Eşti candidatul nostru', şi iese tot pe vot de partid şi nu pe ceea ce face el. Este foarte adevărat că nici electoratul românesc nu e pregătit pentru votul uninominal. El votează tot ca la listă. Nu-l interesează că ai un om foarte bun de la un partid mai mic, el votează tot pe cel de la PSD pe care l-a votat şi altă dată. A fost o eroare a mea de apreciere când am insistat pentru votul uninominal', a declarat Traian Băsescu.

El a mai menţionat că va spune la final de mandat lucruri care poate nu le-a mai spus niciodată, respectiv lucruri ce trebuie corectate de viitorul preşedinte. 

'În ce mă priveşte însă, vă asigur că nu voi pleca din mandat fără să spun lucruri care poate nu le-am spus niciodată, dar unde trebuie umblat, că după 10 ani ar fi păcat să las viitorului preşedinte sarcina să stea 10 ani, că poate nu va sta 10 ani şi nu va observa toate hibele statului şi ale instituţiei. În 10 ani eu am reuşit să înţeleg statul poate mai bine decât foarte mulţi alţi oameni politici şi cred că sunt lucruri care sunt uşor de corectat. (...) Viitorul preşedinte trebuie să ştie că sunt lucruri care trebuie făcute foarte repede', a mai adăugat Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ