BCR a raportat, în primul trimestru, un profit net de 315,1 milioane de lei, în scădere uşoară

| 04 mai, 10:41

Banca Comercială Română (BCR) a obţinut, în primul trimestru din acest an, un profit net de 315,1 milioane de lei (70,2 milioane de euro), în scădere uşoară faţă de perioada similară din 2015, când a înregistrat un rezultat net de 344 de milioane de lei (77,1 milioane de euro).

'Pe baza unui rezultat operaţional de 330,6 milioane de lei (73,6 milioane de euro), BCR a realizat un profit net de 315,1 milioane de lei (70,2 milioane de euro) în trimestrul I 2016, susţinut totodată de recuperări consistente ale unor credite neperformante, precum şi de îmbunătăţirea calităţii portofoliului', potrivit unui comunicat al băncii remis. 

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 10%, la 459,2 milioane de lei (102,2 milioane de euro), de la 510,5 milioane de lei (114,7 milioane de euro) în primul trimestru din 2015, considerând rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preţuri competitive pe piaţă şi un mediu dominat de o rată mică a dobânzii. 

În schimb, veniturile nete din comisioane au crescut cu 5,7% faţă de perioada similară a anului trecut, la 177,1 milioane de lei (39,4 milioane de euro), iar rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 42,2%, la 88,1 milioane de lei (19,6 milioane de euro), pe seama rezultatelor obţinute din vânzarea instrumentelor financiare şi a unui efect pozitiv al reevaluării poziţiilor valutare. 

Pe de altă parte, cheltuielile au crescut cu 13,4% faţă de anul anterior, ca urmare a plăţii integrale în primul trimestru din 2016 a contribuţiei anuale către fondul de garantare a depozitelor. 

Potrivit comunicatului, rata creditelor neperformante a scăzut, în aceeaşi perioadă, la 19,5%, comparativ cu 25,6%, în martie 2015, datorită eforturilor de reducere a portofoliului de credite cu probleme şi a îmbunătăţirii calităţii portofoliului de credite performante. Gradul de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit, ajungând la 78,4% în martie 2016. 

Totodată, în primele trei luni ale acestui an, BCR a acordat credite noi în valoare de două miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei credite de retail şi 0,9 miliarde de lei, împrumuturi contractate de companii. 

Depozitele de la clienţi au fost în uşoară scădere, cu 1,9%, la 41,8 miliarde de lei (9,35 miliarde de euro la 31 martie 2016, faţă de 42,62 miliarde de lei (9,42 miliarde de euro) la 31 decembrie 2015, din cauza scăderii depozitelor corporate, în timp ce economiile populaţiei au evoluat pozitiv. 

'Preocuparea majoră a BCR priveşte soluţiile comerciale consistente pe care le poate oferi clienţilor săi, bazate pe o înţelegere serioasă a ciclului economic. Creşterea sustenabilă a afacerii noastre poate fi generată numai de creşterea sustenabilă a clienţilor noştri şi sustenabilitatea bugetelor acestora. (...) mai departe vom continua să lucrăm pentru a înţelege foarte bine scopurile acestora, astfel încât să putem structura cele mai adecvate aranjamente financiare', a declarat directorul general al BCR, Sergiu Manea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ