Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia şi Siria creşte la peste 11.000 de morţi, 8.500 în Turcia şi 2.600 în Siria

| 08 feb, 18:33

Bilanţul victimelor cutremurului din Turcia, cel mai sângeros în lume în ultimii peste zece ani, a crescut la peste 11.000 de morţi în Turcia şi Siria, relatează The Associated Press.

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vizitat miercuri un ”oraş de corturi” la Kahramanmaras, în care trăiesc sinistraţi.
Erdogan a recunoacut ”deficienţe” la începutul mobilizării după cutremur şi a promis că ”nimeni nu va fi lăsat în stradă”.
Echipe de căutare din peste 24 de ţări s-au alăturat câtorva zeci de mii de salvatori turci. Însă, din cauza amplorii dezastrului, numeroşi sinistraţi aşteaptă în continuare ajutoare.
La Malatya, cadavre au fost aşezate pe jos unul lângă altul, acoperite cu pături, iar salvatori aşteptau dricuri să le ridice, potrivit unui fost jurnalist, Ozel Pikal, care declară că a văzut opt corpuri scoase din ruine.
Potrivit fostului jurnalist, care a luat parte la căutări, cel puţin unele dintre victime au murit din cauza frigului, în contextul în care temperatura a scăzut până la minus şase grade Celsius.
”Azi nu e o zi plăcută, pentru că, începând de azi nu mai există speranţă în Malatya”, a declarat el la telefon AP. ”Nimeni nu mai iese în viaţă dintre dărâmături”.
Un hotel s-a surpat în oraş, iar peste 100 de persoane s-ar putea afla sub dărâmături, estimează el.
În regiune există o penurie de salvatori, iar frigul afectează căutările echipelor guvernamentale şi de voluntari, declară el.
Închiderea drumurilor şi pagubele din regiune împiedică accesul.
”Nu mai putem ridica nimic cu mâinile, din cauza frigului”, declară el. ”Avem nevoie de utilaje”.
Suferinţele cresc în această regiune, afectată de peste un deceniu de Război Civil în Siria, care a pus milioane de oameni pe drumuri atât în Siria, cât şi în Turcia vecină.
Era neclar câţi oameni se află prinşi sub cele câteva mii de clădiri surapte în timpul cutremurului de luni.
Agenţia turcă de gestionarea dezastrelor AFAD anunţă că bilanţul a crescut la 8.500 de morţi.
Ministerul sirian al Sănătăţii a anunţat că bilanţul a crescut la 1.200 de morţi în zonele controlate de regimul al-Assad, iar Căştile Albe au înregistrat cel puţin 1.400 de morţi în regiuni rebele, în Siria.
Astfel, bilanţul total al victimelor în Turcia şi Siria a crescut la peste 11.000 de morţi.
Un bilanţ anterior anunţa aproape 10.000 de morţi.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ