Biserica Ortodoxă Română anti-UE?

| 08 iul, 2013

Eventuala transformare a Bisericii Ortodoxe într-un bastion al euroscepticismului în România s-ar putea dovedi o mișcare extrem de periculoasă pentru sprijinul opiniei publice față de proiectul european.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Pimen, cunoscut pentru luările sale de poziție radicale de-a lungul timpului, recidivează. Într-o predică ținută la mănăstirea Putna, înalta față bisericească a lansat un atac virulent la adresa Uniunii Europene. „Rău era în timpul regimului comunist ateu. Mai rău în timpul acestui regim, Uniunea Europeană”. Afurisenia aruncată de Pimen asupra Bruxelles-ului are ca pretext scumpirea prețurilor la energie electrică, respectiv explorarea gazelor de șist.

Tactica preasfințitului nu este deloc străină de tehnicile propagandistice aplicate cu mai mult sau mai puțin talent de politicenii zilei. De exemplu, Pimen vorbește despre scumpirea energiei electrice de sute de ori ca urmare a interveției UE. Sfinția sa încheie totuși pe un ton optimist, menit să clarifice o eventuală confuzie geopolitică: „cum Dumnezeu ne-a salvat de pericolele aduse de Uniunea Sovietică, ne va salva, credem, dacă ne vom ruga cu toată smerenia, de pericolele aduse de politica Uniunii Europene".

Dincolo de exagerările și excentricitatea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, cunoscut din luările de poziție atipice exprimate de acesta de-a lungul timpului, predica susținută de înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ridică un mare semn de întrebare, care ar trebui clarificat pe cale oficială de reprezentanții BOR.

Eventuala transformare a Bisericii Ortodoxe într-un bastion al euroscepticismului în România s-ar putea dovedi o mișcare extrem de periculoasă pentru sprijinul opiniei publice față de proiectul european.

În contextul influenței politice și electorale a Bisericii deloc de neglijat, apariția unui partid politic românesc eurosceptic, bazat eventual și pe infrastructura propagandistică a BOR, ar putea crea numeroase probleme României. Aceasta mai ales în condițiile în care marele urs de la Răsărit, care ne-a sufocat mereu cu „iubirea” sa pentru plaiurile carpato-danubiano-pontice, a fost și este în continuare foarte interesat de orice breșă care ar putea afecta orientarea pro-occidentală a României.

Tocmai din acest motiv, sunt de părere că ieșirea lui Pimen nu trebuie tratată cu ușurință și expediată în zona curiozităților. Nici de către societatea civilă, nici de către politicieni și, mai ales, nici de Biserica Ortodoxă Română.

Aștept cu interes o ieșire publică a Bisericii, dacă nu a Patriarhului în persoană, atunci măcar a purtătorului de cuvânt, în care să ni se spună cu subiect și predicat că BOR nu este anti-UE și că Dumnezeu nu s-a supărat pe Bruxelles. Altfel, o biserică națională antieuropeană ar fi una dintre provocările cele mai importante pentru întreaga clasă politică, până în prezent atașată la unison de proiectul european de care depind dezvoltarea economică, un nivel de trai mai bun și siguranța întregii țări.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

14 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 dec, 2013
cata
Sunteti niste propagandisti mincinosi si tradatori prin articolul vostru! Uniunea Europeana este cel mai mare dezastru din istoria noastra. Vai de noi, ce va urma! Va ganditi numai la traiul mai bun aici pe pamant, dar la lumea cealalta care e vesnica, va ganditi?
31 iul, 2013
Mihai
Biserica este anti UE, cu teama ca ar putea sa isi piarda privilegiile, scutirea de impozite si finantarea de la stat. In tarile civilizate biserica se finanteaza singura, in Romania se face o nedreptate deoarece numai biserica ortodoza primeste bani de la stat, si celelalte biserici nu primesc nimic.
21 iul, 2013
popescu
Mama rusia va asteapta frati rumini.
Va astept cu drag ,semneaza mama rusia . Nu va mai duceti in EU care va da pe de gratis 30miliarte de EUR pentru dezvoltare ca si asa nu sunteti capabili sa ii folositi dragi rumani . Veniti la noi ca noi o sa va luam pe de gratis carne oua lapte miere si ce mai aveti voi prin desagii ponositi . Daca mai aveti ceva resurse le luam noi cu drag ca voi oricum nu mai aveti uzine . Si am auzit ca ati pus-o de un mic tezaur la BNR , aurul il luam noi in pastrare , il punem linga primul tezaur . Iar euroii capitalisti lor decadenti care ii aveti la ciorap va dam noi ruble bune pe ei. Apoi o sa fim darnici nu o sa v-o dam prin spate decit in zilele de sarbatoare , in rest numai prin fata . Si gata cu huzurul lucram 7/7 24/24 ca sa marim nivelul de trai .Si faceti cit mai multi copilasi ca trebuie sa populam siberia , ca jmecherii de rumani pe care i-am adus aici in ww2 au fugit si ne cam sufla chinezul in ceafa isi ascut satirele pe sub masa .Avem nevoie de carne de tun . cit priveste pe preotii cu har si cu iubire de popor care ne-au scapat o sa avem noi grija de ei ,aducem noi unii scoliti care stiu sa se roage cu adevarat la sfintul stalin . Si aducem noi conducatori ca astia ai vostrii nu sunt buni de nimic . Avemn noi un presedinte de calibru mondial Voronin , stie si limbi straine , romana . Asta pina invatati ruseste ca limba voastra nu se mai poarta .si lasati pe dacii aia ca nu au existat niciodata . Va unim noi cu basarabia , cu tiraspolul ca voi nu sunteti in stare . Si terminati odata cu prostiile alea bucurestiul micul paris si ciocul mic ca astia din EU v-au cam invatat sa latrati. Haraso...
13 iul, 2013
liviu
de luxul in care traiesc popii astia nu se discuta....ca fac o catedrala care concureaza casa poporului pe sume uriase...iar nu se zice nimic..asa cum casa e a poporului asa va fi si catedrala asta a neamului...iar despre cinste si moralitate e totuna parlamentul cu BOR...
09 iul, 2013
cultul pagan ortodox roman
Ce de ortodoxi fundamentalisti sar basicati aici! haha Articolul este de bun simt, frumos scris. Si clar, preotii care nu-s preocupati de spiritualitate, isi baga nasul in politica. Ca niste sfinti :) Mai baieti fundamentalisti, voi ce aparati aici exact?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ