BISERICILE, la mâna destinului: Sute de lăcaşe de cult funcţionează fără avizul ISU

| 21 aug, 09:37

În fiecare an, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă efectuează controale la lăcaşurile de cult depistând, de fiecare dată, nereguli grave faţă de normele de apărare împotriva incendiilor.

Anul acesta, în urma verificărilor, au fost depistate sute de biserici şi mănăstiri care nu deţin documentul fără de care instituţiile nu îşi pot desfăşura activitatea: autorizaţia de securitate la incendiu. Deşi Legea 207 prevede amenzi de până la 5.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru această deficienţă, puţine biserici au fost amendate şi niciuna nu a fost închisă. În Bucureşti-Ilfov, deşi au fost descoperite zeci de lăcaşuri de cult fără autorizaţie, nu a fost aplicată nici măcar o amendă. “În anul 2015, din totalul de 389 de lăcaşuri de cult aflate în evidenţele noastre, au fost executate controale de fond la 301 dintre acestea. Din documentele de control întocmite, reiese că 21 de lăcaşuri de cult, o mănăstire şi 20 de biserici funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, tuturor fiindu-le aplicată sancţiunea contravenţională «avertisment», ne-a precizat col. ing.Mihai Guţă, inspector-şef al ISU Bucureşti-Ilfov.

O altă neregulă gravă depistată anul acesta de inspectorii ISU la bisericile din ţară a fost absenţa paratrăsnetelor. Cele mai multe lăcaşuri de cult descoperite fără aceste sisteme de protecţie au fost în Dâmboviţa, Vaslui şi Vrancea. “Biserica este stat în stat, ce, sunt funcţionari publici? Noi le dăm amenzi când constatăm nereguli. Există un proiect de act normativ care va majora substanţial amenzile în acest sector, de la 20.000 de lei la 50.000 de lei pentru lipsa autorizaţiei. În prezent, amenda este de la 2.500 la 5.000 de lei. Este grav când nu ai paratrăsnet pentru că turlele bisericilor sunt înalte şi din elemente metalice, conform ornamentării ortodoxe, care atrag descărcările electrice. Şi nici măcar nu sunt costuri foarte mari pentru a face legarea la pământ. Pentru dezactivarea sau darea în folosinţă a clădirii fără elementele de siguranţă din punct de vedere al prevenirii incendiilor se merge până la întreruperea activităţii lăcaşului de cult. Aici intră absenţa paratrăsnetului, a indicatoarelor luminoase pentru evacuarea de urgenţă, căile de evacuare”, a declarat mr. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, pentru ziarulring.ro.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ