Blatter și Platini, suspendați 8 ani din fotbal. Cei doi fac apel UPDATE

| 21 dec, 11:50

Joseph Blatter, președinte FIFA din 1998, și Michel Platini, președinte UEFA din 2007, au fost suspendați opt ani din orice activitate legată de fotbal, a anunțat, luni, justiția internă a FIFA în verdictul său privind afacerea plății controversate a 1,8 milioane euro din partea lui Blatter către Platini, informează AFP.

UPDATE. Michel Platini, președintele UEFA, suspendat pentru opt ani din orice funcție legată de fotbal, a denunțat luni "o adevărată mascaradă", "regizată" pentru a-l "calomnia" de către instanțe cărora le contestă "orice legitimitate și credibilitate", potrivit unui comunicat transmis AFP.

"Paralel cu sesizarea Tribunalului de arbitraj al Sportului (TAS), sunt hotărât să mă adresez, la momentul oportun, justiției civile pentru a obține repararea integrală a prejudiciului pe care-l sufăr de prea multe săptămâni din cauza acestei proceduri. Voi merge până la capăt cu acest demers", a adăugat francezul, triplu câștigător al Balonului de Aur.

 

UPDATE. Sepp Blatter a anunțat că că va contesta decizia FIFA de a-l suspenda din fotbal pentru opt ani.

"Eu pot să confirm. Vom depune apel la Comisia de recurs a FIFA, apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS)", a declarat Sepp Blatter în cadrul unei conferințe de presă.

 

Sepp Blatter și Michel Platini, cei mai influenți oameni din lumea fotbalului, pot face apel la FIFA, apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Dar calendarul recursurilor îl poate împiedica pe Platini să se prezinte la alegerile pentru funcția de președinte al FIFA pe 26 februarie.

Justiția internă a FIFA a apreciat că cei doi au "abuzat" de poziția lor. Platini a primit o amendă de 80.000 de franci elvețieni (74.000 euro), mai mare decât cea cu care s-a ales Blatter, 50.000 de franci elvețieni (46.295 euro).

Platini, triplu câștigător al "Balonului de Aur" (1983, 1984, 1985), în vârstă de 60 de ani, ar putea sesiza TAS direct, dar va avea nevoie de aceasta de acordul FIFA, ceea ce pare puțin probabil, conform surselor apropiate de instanța fotbalului mondial.

Citește și: Sepp Blatter: Acuzațiile de corupție au fost retrase

În centrul acestui dosar se află plata controversată a sumei de 1,8 milioane euro, în 2011, de către Blatter lui Platini, fără contract scris, pentru o muncă de consilier încheiată în 2002. Din această cauză, cei doi se aflau suspendați provizoriu până pe data de 5 ianuarie, în așteptarea judecății pe fond care a avut loc astăzi (luni).

Consecințele acestei decizii ale justiției interne a FIFA sunt mai grele pentru Platini decât pentru Blatter. Acesta din urmă, în vârstă de 79 de ani, nu aspira decât la prezidarea instanței până la alegerea succesorului său, pentru ca apoi să predea mandatul, constrâns și forțat de acumularea scandalurilor din jurul instanței mondiale a fotbalului.

Prin acest verdict, un capitol de 40 de ani din istoria FIFA s-a închis. Sepp Blatter a intrat în structurile forului mondial al fotbalului în 1975, urcând toate treptele ierarhice până la accederea în vârful acestei organizații după 17 ani. Reales pentru un al cincilea mandat pe data de 29 mai, el și-a anunțat pe 2 iunie demisia ce urma să devină efectivă pe 26 februarie. Însă presiunea a devenit din ce în ce mai mare din cauza anchetelor justiției elvețiene și americane pe fondul actelor de corupție de anvergură din jurul Federației Internaționale de Fotbal.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ