Blestemul DEVASTATOR descoperit într-un mormânt din Alba Iulia

| 03 oct, 2014

O tablita de blestem (tabellae defixiones) din plumb, descoperita intr-o necropola romana din Alba Iulia, in anticul Apulum, este expusa, timp de o luna, in cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Judetean Alba, Primaria Municipiului Alba Iulia si Muzeul National al Unirii.

Este vorba despre una dintre cele mai valoroase piese aflate in patrimoniul Muzeului National al Unirii.

Foarte cunoscute in lumea romana, dar extrem de rar descoperite in Provincia Dacia, tablitele de blestem sunt piese arheologice care ilustreaza o parte a credintelor magico-religioase din acea epoca.

A doua descoperire de acest gen din tara noastra, dupa cea de la Orsova, din orasul antic Dierna, care era insa pe o foaie de aur, tablita de plumb a fost gasita in 2007 sub un schelet dintr-un mormant de epoca romana din necropola de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Aceasta a fost descoperita in timpul descarcarii de sarcina arheologica a unui teren in vederea construirii unei locuinte. Arheologii au gasit atunci 29 de morminte, dintre care 27 de epoca romana, din secolele II-III.


Piesa, de 11 centimetri lungime si 6 centimetri latime, este inscriptionata, in latina cursiva, pe ambele fete, pe 22 de randuri, pe o foaie de plumb. Initial, din cauza starii precare in care se afla tablita, ea fiind gasita rulata, cele scrise pe piesa nu au putut fi citite. In urma procesului de restaurare, dupa ce piesa a fost curatata si stabilizata chimic, arheologii au realizat ca au descoperit o piesa deosebita si extrem de rara, scrie antena3.ro.


In vara lui 2008, atunci cand au anuntat descoperirea, ce doi arheologi care au gasit artefactul, George Bounegru si Ilie Lascu, nu au divulgat si textul placutei, el aparand initial intr-o revista de specialitate din Germania. Practic, pe aceasta sunt inscriptionate numele mai multor persoane, la genitiv, toate femei, printre care Iulia, Flavia, Aurelia, asupra carora era aruncat blestemul.

Mistici, atunci cand voiau sa blesteme pe cineva, romanii scriau "cuvinte grele" pe niste tablite pe care le strecurau intr-un mormant, convinsi ca mortul va duce mesajul pe lumea cealalta.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 oct, 2014
emanuel
STIRE BOMBA -TIP ANTENA 3---S-A DESCOPERIT O TABLTZA DIN PLUMB,CU UN BLESTEM GROAZNIC ,CARE NU A FOST TRADUS....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ