BNS: Scumpirea energiei electrice va influenţa preţurile tuturor produselor

| 10 iul, 2013

Scumpirea energiei electrice, cu 10,31% în luna iunie, va influenţa preţurile tuturor produselor şi serviciilor de care avem nevoie în viaţa de zi cu zi, cu atât mai mult cu cât unii speculanţi vor profita de situaţie şi vor creşte cu un procent nejustificat preţurile mărfurilor comercializate, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

"Energia electrică reprezintă o componentă implicată în toate sectoarele economiei, pornind de la agricultură şi terminând cu transporturile. Tocmai de aceea, creşterea preţului la energie electrică, cu un procent de 10,31% în luna iunie a acestui an, va influenţa preţurile tuturor produselor şi serviciilor de care avem nevoie în viaţa de zi cu zi. Chiar dacă energia s-a scumpit cu 10%, de exemplu, asta nu înseamnă că şi preţul unui kilogram de salam trebuie să crească cu 10%, însă vor fi destui speculanţi care vor profita de situaţie şi vor majora nejustificat tarifele mărfurilor comercializate", a afirmat Dumitru Costin, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, creşterea continuă a preţului energiei electrice reprezintă o consecinţă directă a unor erori manageriale la nivel naţional, pe care România le suportă în prezent.

"România este ţara în care investiţiile în energie regenerabilă se recuperează cel mai rapid, în numai 3 ani. În alte ţări din Uniunea Europeană, timpul de recuperare a acestor investiţii este de circa 15 ani. Ca urmare, românii suportă - prin factura de energie electrică - costul certificatelor verzi. În plus, în perioadele în care nu există suficientă energie solară sau nu bate vântul, se apelează tot la sursele convenţionale de energie, de tipul termo sau hidro. Aceste opriri şi reporniri ale centralelor hidro şi termo provoacă în timp uzarea echipamentelor şi generează costuri foarte mari, care sunt suportate exclusiv de populaţie şi marii consumatori, şi nu şi de investitorii în surse regenerabile", a mai spus Dumitru Costin.

În ceea ce priveşte creşterea preţului la tutun şi ţigări, liderul BNS consideră că va avea loc o intensificare a contrabandei cu ţigări, însă s-a declarat încrezător că autorităţile vor lupta activ pentru combaterea acestui fenomen.

Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, de la începutul anului cel mai mult s-au scumpit în luna iunie energia electrică - 10,31% şi tutunul şi ţigările - 7,39%.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ