BOC şi MRU au semnat scumpirea gazelelor, românii o plătesc din buzunarul lor

| 08 iun, 2013

Fuga de responsabilitate şi neasumarea vreunei răspunderi au caracterizat guvernările PDL sub mandatele lui Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. O dovedesc recentele informaţii dezbătute în presă care surpind modul în care PDL a gestionat una dintre temele prioritare pentru România în următorii ani – liberalizarea preţului la gaze.

Cei doi foşti premieri au acţionat fără niciun regret, semnând memorandumuri cu FMI care obligă România să liberalizeze tarifele. Astfel, prin documentele semnate de Emil Boc în iunie 2011 şi de Mihai Răzvan Ungureanu în martie 2012, cei doi au parafat un calendar foarte defavorabil ţării noastre, care va duce la majorararea preţului la gaze. Din păcate, creşterea preţului la gaze va antrena foarte probabil şi majorări de preţuri în zone conexe ale pieţei.

Modul de operare al Cabinetelor Boc şi Ungureanu poate fi rezumat sub formula „după noi, dezastrul”. Fiindcă moştenirea pe care PDL a lăsat-o guvernării USL se răsfrânge asupra românilor care sunt puşi în faţa faptului împlinit – costuri mai mari la factura de gaze.

Conform memorandumurilor semnate de cei doi foşti premieri, liberalizarea preţurilor la gaze ar urma să intre în vigoare la finalul anului 2013 pentru consumatorii industriali şi în 2015 pentru consumatorii casnici. Semnarea unui astfel de calendar este expresia lipsei de responsabilitate socială. După ce PDL a impus o suită de măsuri de austeritate, a tăiat pensii şi salarii sau a disponibilizat masiv în instituţiile de stat, calendarul liberalizării preţurilor pasat guvernării USL accentuează curba de sacrificiu.

Grav este însă că fostele guverne PDL nici măcar nu au încercat sa negocieze un calendar mai extins care să nu supună populaţia la plata unor facturi majorate într-un orizont de timp foarte apropiat. De altfel, PDL a acceptat orbeşte condiţiile impuse de FMI privind creşterea preţurilor la energie. Conform scrisorii de intenţie catre FMI din septembrie 2011, Boc se angajase să liberalizeze tot în perioada 2012-2015.

De la acest punct, când răul a fost deja produs, misiunea actualului guvern va fi aceea de a încerca sa repare, pe cât posibil, politicile iresponsabile ale PDL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ