Bogdan Diaconu, PROPUNERE LEGISLATIVĂ pentru respectarea utilizării limbii române

| 31 aug, 14:01

Deputatul Bogdan Diaconu a depus luni, la Parlament, o iniţiativă legislativă pentru respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român, prin care se interzice afişarea denumirilor de instituţii publice, localităţi, străzi şi locuri din ţara noastră în altă limbă decât româna, potrivit Agerpres.

 

Potrivit proiectului depus, "este interzisă folosirea sub orice formă în cadru oficial a altor limbi decât limba română, limba oficială a statului român conform Constituţiei, în instituţiile publice de orice fel, de către autorităţile centrale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi de către serviciile publice deconcentrate şi de către angajaţii de orice fel ai statului român".

"Şedinţele Consiliilor Locale, Consiliilor Judeţene şi orice fel de întâlniri oficiale ale angajaţilor, funcţionarilor şi demnitarilor statului român se desfăşoară obligatoriu numai în limba română, iar pentru invitaţii străini sau participanţii care nu au cetăţenia română se asigură traducere oficială", prevede propunerea legislativă a deputatului Bogdan Diaconu, preşedinte al Partidului România Unită.

De asemenea, deputatul propune prin proiectul său ca afişarea anunţurilor de interes public să se facă numai în limba română şi să fie interzisă condiţionarea la angajare a unui funcţionar de cunoaşterea unei limbi a minorităţilor.

"Propunerea legislativă pentru respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român are în vedere revenirea la respectarea Constituţiei şi oprirea demersurilor foarte puternice de promovare a unor alte limbi în detrimentul limbii române, ceea ce are ca efect slăbirea statului român în anumite zone din România şi transformarea populaţiei româneşti într-o populaţie tolerată. (...) Reprezentanţii minorităţilor naţionale, mai cu seamă ai celei maghiare, au profitat de Legea 215/ 2001 pentru a izgoni limba oficială a statului român din anumite comunităţi şi a transforma zone întregi în fiefuri care parcă aparţin unui stat străin, încălcând astfel Constituţia. Prezentul proiect de lege asigură din acest punct de vedere revenirea la respectarea statalităţii româneşti, aşa cum este ea definită de Constituţie în aşa fel încât românii din zonele în care locuiesc şi alte minorităţi să nu se simtă străini în propria lor ţară, iar limba lor ameninţată cu dispariţia", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ