Bucureştiul şi Budapesta, pe listele marilor investitori în retail în 2016. Randamentele investiţionale vor continua să scadă

| 01 mar, 17:34

Factorul esenţial care va influenţa piaţa imobiliară este, în 2016, consumul, Bucureştiul şi Budapesta fiind pe listele marilor investitori în retail, conform unui studiu al unei companii de consultanţă imobiliară, remis marţi Agerpres.

Creşterea consumului a determinat un val de dezvoltări - formule de retail şi depozite logistice impulsionate de creşterea cererilor jucătorilor din comerţul online, arată raportul CBRE 'CEE Market Outlook 2016' privind previziunile pe acest an în Europa Centrală şi de Est. 

Apetitul pentru consum a dus deja la creşterea cifrelor de afaceri şi a stabilizat veniturile operaţionale ale proprietarilor de spaţii din retail. Pe lângă destinaţiile tradiţionale, cum ar fi Praga şi regiunile din Polonia, Bucureşti şi Budapesta vor fi pe listele investitorilor. 

Deoarece investiţiile în proprietăţi de calitate nu arată semne de încetinire, este de aşteptat ca randamentele investiţionale (yields) să continue să scadă, dincolo de nivelurile atinse în 2007, însă ritmul compresiei va fi mai lent decât in 2015, creşterea de capital va fi realizată mai ales prin comprimarea randamentelor investiţionale şi mai puţin prin creşterea chiriilor. 

Chiar în contextul comprimării randamentelor investiţionale, acestea vor continua să fie mai atractive decât obligaţiunile de stat, ceea ce va face ca investiţiile imobiliare să rămână o alternativă solidă pentru investitorii instituţionali. 

Cererea pe pieţele de birouri este la niveluri record, impulsionată de companiile din IT şi cele de servicii externalizate, majoritatea lor fiind multinaţionale. Potenţialul de spaţii de birouri pentru întreaga regiune este la niveluri relativ scăzute, cu două excepţii - Varşovia şi Bucureşti. Varşovia are peste 670.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri anunţate a fi livrate în următorii doi ani, ceea ce reprezintă 15% din suprafaţa totală de spaţii de birouri. Bucureştiul are o raport procentual chiar mai ridicat, 21% din totalul spaţiilor de birouri disponibile, ceea ce ar putea influenţa nivelul chiriilor nete efective şi rata de ocupare. 

Începutul lui 2016 este marcat de optimismul pieţei de retail şi de creşterea încrederii consumatorilor, estimează analiştii CBRE. Dată fiind aglomerarea pe anumite pieţe de retail, potenţialul de spaţii este limitat în regiunea central şi est-europeană. Doar în trei capitale sunt prevăzute a fi inaugurate noi centre comerciale în 2016 - Bucureşti, Kiev şi Varşovia, cu un stoc de spaţii noi pentru 2016 de aproximativ 72.000 de mp. 

Pe ansamblu, 2015 a fost un an excepţional pentru sectorul industrial, operatorii logistici din retail beneficiind de creşterea cererii consumatorilor, manifestată atât în comerţul tradiţional cât şi în cel online. Toate pieţele locale au înregistrat creşteri în ultimii 10 ani, în unele sectoare fiind chiar de 65%. Pe piaţa dezvoltatorilor, anticipăm o limitare a construcţiilor speculative, pieţele fiind dominate de formulele de construcţii la cerere. Excepţia de la regula este Polonia, unde aproximativ 900.000 de mp de spaţii logistice sunt în construcţie la începutul acestui an.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ