Bugetul pe 2019, lansat la apă cu scandal

| 29 ian, 10:23

Proiectul de lege a bugetului pentru 2019 urmează să fie prezentat marţi de Guvern, după cum a anunţat Darius Vâlcov, consilierul premierului, cel care ar fi autorul de drept al bugetului din acest an. Scandalul pe buget a început chiar înainte de lansare, primarii anunţând că sunt nemulţumiţi de banii daţi de Executiv.

Bugetul este motiv de scandal între guvern și primari. Edilii acuză executivul că le taie din bani.

Asociaţia Municipiilor din România se plânge că în proiectul de buget pe 2019 doar 50% din impozitul pe venit este direcționat către autorităţile locale, faţă de 60% cât a fost convenit în toamnă.

Primarii au cerut astăzi o întrevedere cu Viorica Dăncilă. Premierul i-a refuzat. Vor discuta în schimb cu ministrul de finanțe Eugen Teodorovici.

Gheorghe Falcă, membru în comitetul director al Asociației Municipiilor, primar al Aradului, a explicat la Realitatea TV care este cauza nemulțumirii:

"Am avut o întrevedere în toamnă cu reprezentanții Guvernului și am ajuns la un acord să ne revină 60% din impozitul pe venit. Acum, surpriză, înțelegem că Guvernul nu respectă această înțelegere, ci ne trezim cu o coborâre a pragului spre 45-50%. Asta după ce anul trecut ni s-au furat milioane de euro. Efectele vor fi resimțite de cetățenii din toată țara, nu de primari: tăiere de investiții și de bani de la dezvoltare. România nu va mai avea acele motoare de dezvoltare din teritoriu. Ei vor să-și închidă bugetul cu noi, cu cetățenii din țară", a declarat Gheorghe Falcă.

Darius Vâlcov, consilierul premierului, a declarat că proiectul de lege a bugetului pentru 2019 este gata, urmând a fi prezentat de către Guvern marţi, 29 ianuarie.

"Este gata, va fi anunţat marţi (...) Pe 5 sau 6 februarie va putea începe şi dezbaterea pe marginea acestuia, atunci când Parlamentul se întoarce", a afirmat Vâlcov.

Totodată, el a menţionat că în cursul zilei de luni va avea loc probabil o ultimă discuţie a proiectului de buget în cadrul coaliţiei de guvernare şi cu UDMR.

De asemenea, Vâlcov a precizat că premierul Viorica Dăncilă a participat la majoritatea întâlnirilor de la Guvern privind proiectul de buget, iar din fotografia prezentată de liderul PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook ea a lipsit pentru că acea întâlnire a fost pentru a fi prezentate liderilor coaliţiei datele proiectului de buget. "Doamna prim-ministru a participat la majoritatea întâlnirilor, ştia despre ce este vorba, a fost o prezentare pentru liderii coaliţiei", a precizat Darius Vâlcov.

Potrivit acestuia, proiectul de buget pentru 2019 va cuprinde "surprize foarte plăcute", el referindu-se, în context, la o creştere de aproape jumătate a bugetului Educaţiei faţă de anul 2018, precum şi de creşteri consistente ale bugetelor Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Tag-uri: buget 2019
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ