Bugetul pentru medicamente, în stare cronică

| 15 oct, 15:49

MEDICAMENTE. Accesul pacienților din România la sistemul sanitar este extrem de dificil în special din cauza lipsei unei finanțării corecte a bugetului pentru medicamente, a declarat directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

MEDICAMENTE. “Sistemul sanitar și mai ales accesul pacienților este extrem de dificil în acest moment mai ales din cauza lipsei unei finanțării corecte a bugetului pentru medicamente. Această lipsă de bani este cronică pentru sistem, în ultimii 15 ani cel puțin, procentul din PIB care a fost alocat sănătății a fost undeva de 4%, cu mici variații. O asemenea alocare este o expresie a voinței politice pe care oamenii politici o exprimă vizavi față de interesul pe care îl au față de sistemul sanitar și, pe de altă parte, ne menține mult în urma țărilor din Uniunea Europeană. Dacă este să privim datele statistice și nivelul de satisfacție a pacienților față de sistemul de sănătate de care beneficiază, suntem pe locul 34 din 35 de țări din Europa, mult în urma țărilor europene, în ceea ce privește indexul de satisfacție al pacienților. 4,2% din PIB cât este alocat anul acesta pentru sănătate reprezintă cu mult sub media țărilor africane care au undeva la 5,9%”, a arătat Zaharescu.

Citeşte şi: VESTE BUNĂ pentru pensionari! S-a majorat plafonul pentru prescripţia medicamentelor compensate

Perspectivele, din păcate, sunt la fel de sumbre, spune directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

„Atâta vreme cât țările europene alocă în medie 8% din PIB pentru sănătate, atâta vreme cât țările din fostul bloc socialist alocă în jurul a 5-6% minim din PIB, singurul lucru care poate să se întâmple este ca decalajul dintre România și celelalte țări din UE să crească de la un an la altul, în nici un caz să se reducă. Or într-o asemenea perspectivă, trebuie să ne gândim ce este de făcut”, a susținut directorul executiv al ARPIM.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ