Bulgaria, optimistă că va intra în Schengen în prima parte a anului

| 16 ian, 17:24

Ministrul grec pentru migraţie şi azil, Notis Mitarachi, a declarat, luni, la Sofia, că, dincolo de rezultatele practice, extinderea spaţiului Schengen va trimite şi un semnal de unitate a UE într-o perioadă în care continentul este pus la încercare de cel mai mare conflict militar de după al Doilea Război Mondial.

 

Oficialul grec urmează să facă o vizită și la București, în încercarea de a sprijini România și Bulgaria să intre în spațiul european de liberă circulație.
Ministrul grec pentru migraţie şi azil s-a întâlnit luni, la Sofia, cu ministrul de interne şi vicepremier bulgar Ivan Demergiev, discuțiile vizând migrația şi eforturile pe care le fac Grecia şi Bulgaria, ca ţări de primă intrare în UE, pentru a gestiona fluxurile de migraţie, scrie agenţia ANA, citând un comunicat ale ministerului elen de resort, potrivit HotNews.ro.
„În acest context, dar şi în cel mai general privind managementul fluxurilor (de migraţie) deosebit de ridicate, trebuie să convenim măsuri imediate ce trebuie luate pentru a păzi mai bine frontierele externe, pentru protecţia eficientă împotriva sosirilor clandestine”, a afirmat ministrul grec la finalul întâlnirii.
Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre iniţiativele luate de Grecia pentru ca Bulgaria şi România să se alăture spaţiului Schengen.
Potrivit agenţiei ANA, Miratachi ar urma să vină și la Bucureşti, unde se va întâlni cu ministrul de interne Lucian Bode.
„Această extindere (a Spaţiului Schengen - n.red.) va avea beneficii directe pentru întreaga Uniune Europeană, dar în special pentru Grecia, pentru că acum vom fi conectaţi rutier, în interiorul spaţiului Schengen, cu restul statelor membre ale UE, cu tot ceea ce implică aceasta pentru transportul comercial, dar şi pentru turism.
Însă, dincolo de rezultatele practice, extinderea spaţiului Schengen va trimite şi un semnal de unitate şi tărie a UE într-o perioadă în care continentul nostru este pus la încercare de cel mai mare conflict militar de după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat Miratachi.
La rândul său, ministrul bulgar de Interne s-a declarat optimist că Bulgaria va adera la Spaţiul Schengen în prima jumătate a anului 2023.
Bulgaria a lansat măsuri la nivel naţional de combatere a migraţiei ilegale, a declarat luni ministrul de Interne Ivan Demergiev, adăugând că este vorba despre campanie planificată cu mult timp în urmă.
Direcţia Generală pentru Combaterea Crimei Organizate şi Poliţia de Frontieră au raportat deja acţiuni de succes, a spus Demergiev. „Grupuri importante de trafic de migranţi au fost lovite. Operaţiunea va continua în zilele următoare în Turcia, precum şi în Bulgaria”, a menţionat el.
Potrivit ministrului, acţiuni similare sunt planificate cu Grecia: „Interacţiunea este singura modalitate de a răspunde la criminalitatea transfrontalieră”.
La rândul său, procurorul general Ivan Geşev a scris pe Twitter: „Munca în comun şi parteneriatul sunt singura modalitate de a proteja poporul şi interesele Bulgariei”.
Geşev le-a mulţumit procurorilor şi anchetatorilor din Bulgaria, conducerii Ministerului de Interne şi sutelor de poliţişti pentru munca desfăşurată în organizarea campaniei, după ce la ordinul procurorului general luni au avut loc percheziţii în toată țara, la adrese ale unor suspecți de trafic de migranți. Operaţiunea a fost desfăşurată de ofiţeri ai Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţiei Generale Poliţia Naţională, Direcţiei Generale Poliţia de Frontieră, Direcţiei de Interne Sofia, Direcţiei Jandarmeriei, precum şi ofiţeri ai Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională.
Au fost vizați presupuşi organizatori din partea bulgară ai marilor canale de trafic de fiinţe umane din Turcia, prin Bulgaria, Serbia, România până în ţări din Europa Centrală şi de Vest. Persoanele cercetate sunt suspectate de organizarea transportului prin recrutarea şoferilor. Sunt investigate şi persoane suspectate că oferă cazare temporară migranţilor.

 

Tag-uri: Schengen
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ