Buruiana care salvează termocentralele din Oltenia

| 18 dec, 2013

Minerii din Oltenia au descoperit o plantă care va aduce o jumătate de milion de euro la bugetul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Se numeşte Mischantus, “ iarba elefantului” sau stuf chinezesc, scrie www.lupamea.ro.

Planta creşte doar pe o haldă de steril din apropierea Termocentralei Rovinari. Potrivit şefilor din minerit, planta va fi folosită anul viitor ca biomasă, şi în acest fel energie produsă în Gorj va avea o componentă eco ce va permite obţinerea unor certificate verzi care ar acoperi cheltuiala pentru 30.000 de tone de monoxid de carbon eliberat în atmosferă.

Cum CEO investeşte milioane de lei în achiziţia de certificate verzi, buruiana de la Rovinari este mană cerească. Mai mult decât atât, managerul CEO, Laurenţiu Ciurel a declarat că anul viitor va înfiinţa şi un parc fotovoltaic, tot pe o haldă de steril. “ Nu pentru că am avea nevoie de energie. Până la urmă obţinem şi noi acele certificate verzi în care investim foarte mulţi bani. Este o strategie bună şi vom face economii importante” , a declarat Ciurel, potrivit www.lupamea.ro.

Managerul CE Oltenia a investit ]n acest an peste 200 de milioane de lei în certificate verzi iar până în aprilie 2014 vor mai investi în alte opt milioane de certificate la un preţ foarte bun. În cazul în care aceste investiţii în certificate verzi nu ar fi făcute, autorităţile de mediu ar aplica amenzi de 100 de euro pentru fiecare tonă de carbon eliminată în atmosferă şi ar retrage şi avizele de mediu.

Cât priveşte planta minune, aceasta este deja cultivată pe scară largă la Rovinari iar anul viitor când va ajunge la maturitate va fi colectată, tocată şi amestecată cu lignit în procesul de ardere în termocentrale. Specialiştii au descoperit că “ iarba elefantului” sau stuful chinezesc are proprietăţi foarte bune ca şi combustibil eco şi cu un randament foarte mare.

“Iarba elefantului” poate avea si alte intrebuintari, dincolo de fabricarea de peleti. De pildă, în Elveţia se foloseşte şi pentru producerea unor materiale de construcţie biodegradabile pentru case, în amestec cu ciment şi apă. De asemenea, poate fi utilizată ca înlocuitor pentru plastic (în proporţie de 70%) la cardurile bancare, de exemplu, sau în industria auto. Oricum, dacă vine vorba despre peleţi, culturile de Miscanthus ar trebui situate în apropierea unor procesatori, întrucât costurile de transport nu ar mai face rentabilă această materie primă.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ