Camera Deputaţilor – decizie lăudabilă pentru economia României

| 13 iun, 2014

Săptămâna aceasta, Camera Deputaţilor a adoptat o lege ce a adus o veste bună tuturor românilor care doresc să îşi deschidă propria microîntreprindere.

Mai exact, miercuri, camera inferioară a Parlamentului a adoptat legea pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor prin care orice persoană, indiferent de vârstă, care nu a mai avut până acum o afacere poate iniţia o microîntreprindere în mod gratuit. „Am eliminat restricţia de vârstă pentru întreprinzătorii debutanţi. Încurajarea întreprinzătorilor autohtoni este nu numai o promisiune ci şi o datorie a actualei guvernări, un mijloc direct de susţinere a dezvoltării economiei”, a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism.

Prin intermediul noii legi este extins numărul beneficiarilor facilităţilor fiscale şi schemelor de finanţare oferite pentru SRL-D-uri (SRL-uri pentru debutanți).

În acelaşi timp, noua lege prevede şi scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de către angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe o perioadă nedeterminată. Scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc salariul mediu brut pe economie din anul anterior. Totodată, microfirmele vor fi scutite şi de la plata taxelor pentru acţiunile necesare înregistrării companiilor la Oficiul Registrului Comerţului.

Viitorii întreprinzători vor putea beneficia de schemele de finanţare nerabursabile oferite până recent tinerilor întreprinzători în limita a 50% din valoarea planului de afaceri, fără a depăşi suma de 10.000 de euro, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri. Totodată, microîntreprinderile pot beneficia şi de credite în vederea realizării planului de afaceri acceptat prin Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. Astfel, statul va garanta în limita a 80% din valoarea unui credit bancar, în limita a 80.000 de euro.

Iniţial, măsura a făcut obiectul unei ordonanţe de urgenţă, astfel încât ea să îşi poată produce efectele imediat. Ca urmare, până la votarea legii de aprobare, românii de toate vârstele au putut beneficia de avantajele noilor prevederi, fiind stimulată apariţia unor afaceri care generează locuri de muncă şi care cresc valoarea adăugată a economiei româneşti.

Legea adoptată de Parlament vine în completarea unei serii de măsuri implementate de guvernul condus de Victor Ponta ce au vizat stimularea mediului de afaceri din ţara noastră. Astfel, executivul a decis să acorde scutirea companiilor de la plata impozitului pe profitul reinvestit începând cu 1 iulie şi subvenţionarea cheltuielilor salariale ale companiilor care vor crea minim 20 de locuri de muncă. De asemenea, pentru a da o mână de ajutor în dezvoltarea IMM-urilor guvernul a iniţiat şi un program pentru femeile manager care presupune alocarea financiară nerambursabilă de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), în limita a 41.500 lei/beneficiar. Totodată, cabinetul a venit şi în ajutorul tinerilor fermieri din mediul rural prin acordarea unor subvenţii directe pentru terenul arabil ce vor fi majorate cu 25% în primii cinci ani de funcţionare a exploataţiilor agricole.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ