Când consilierii nu își înțeleg rolul

| 12 ian, 2014

Este mai mult decât curioasă decizia lui Frunda de a prezenta un astfel de discurs. Din nou, vorbim de un politician cu multă experiență care la prima vedere pare că nu a putut anticipa faptul că asemenea declarații ar putea periclita relația specială dintre România si SUA. O relație ce presupune în principal parteneriatul strategic dintre cele două țări.

Vizita oficialului american Victoria Nuland în România a dat naștere unei reacții neașteptate din partea lui Gyorgi Frunda. Atitudinea consilierului primului-ministru pe probleme juridice, de minorități și relații internaționale poate fi considerată mai degrabă bizară, în contextul în care vorbim de un politician echilibrat, cu multă experiență și care întotdeauna și-a calculat bine pașii.

Referindu-se la anunțul vizitei secretarului de stat adjunct american în România,  Gyorgi Frunda a declarat că simte o atitudine de superioritate din partea SUA, în contextul în care agenda Victoriei Nuland cuprinde și discuții privind eforturile de consolidare a statului de drept.

“Mi se pare puțin cu un aer de superioritate, ca și cum ar vorbi dirigintele cu elevii”, a afirmat Frunda. Consilierul guvernamental a precizat că refuză să se gândească la țara noastră ca la o colonie, neeacceptând ideea că democrația din România poate fi pusă sub semnul întrebării prin trimiși de la Washington.

“Nu e România o colonie și refuz această idee, că vine să inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept și a democrației”, a explicat acesta. Din păcate, lipsa de diplomație din discursul lui Gyorgi Frunda a căpătat valențe mai mari atunci când acesta a început să lanseze ironii și amenințări voalate la adresa Statele Unite.

În opinia lui Frunda, gestul SUA de a trimite un oficial la București “nu e aroganță, dar arată o anumită superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam”. Declarațiile belicoase au continuat, consilierul bătându-le obrazul americanilor. “E normal, trăim într-o lumea globalizată, facem parte din sisteme strategice de apărare, dar ce ar fi dacă spunem că am merge noi în SUA să verificăm situația condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convențiilor internaționale sau că mergem să verificăm decizia Parlamentului din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana”.

Afirmațiile lui Frunda au stârnit stupoare, mai ales în contextul funcției de consilier guvernamental deținute de acesta. Ce-i drept, fostul europarlamentar UDMR și-a asumat declarațiile în nume propriu. “Este poziţia mea, nu a premierului sau a Guvernului”, a precizat Frunda la B1 TV.

Cu toate acestea, senatorul Mircea Geoană consideră că Gyorgi Frunda a greșit când a ales să critice Washingtonul, apreciind că o ieșire în decor de acest gen se poate răsfrânge asupra premierului, a cărui consilier onorific Frunda este. “Trebuie să fii mult mai rezervat în declaraţii atunci când eşti consilier onorific al premierului pentru că declaraţia îl angajează pe premier”, a spus Geoană.

Mai dură a fost în schimb reacția deputatului PSD, Sebastian Ghiță, care a criticat ferm ieșirea lui Frunda. “Nu vreau să-l jignesc şi să spun că a fost o declaraţie idioată, dar cuvântul neinspirat este mult prea blând. Statele Unite reprezintă cel mai important partener strategic al României. Dezvoltarea economică a României în condiţii de siguranţă şi stabilitate depinde de acest parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Domnul Frunda n-a realizat că declaraţiile sale vor fi folosite ca propagandă anti-Guvern”,  a declarat Sebastian Ghiţă.

Într-adevar, este mai mult decât curioasă decizia lui Frunda de a prezenta un astfel de discurs. Din nou, vorbim de un politician cu multă experiență care la prima vedere pare că nu a putut anticipa faptul că asemenea declarații ar putea periclita relația specială dintre România si SUA. O relație ce presupune în principal parteneriatul strategic dintre cele două țări, dar și o cooperare economică și dezvoltarea altor parteneriate pragmatice între România și Statele Unite.

În aceste condiții, ne putem întreba dacă afirmațiile lui Gyorgi Frunda urmăresc o agenda personală sau reprezintă o lipsă temporară de inspirație ?



loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 ian, 2014
coco
G. Frunda
Eu nu fac politica,dar privind neutru,se vede de la o posta ca persoana este rau intentionata si ca are o agenda propie,de a face rau statului ,de a pune in dificultate statul roman fata de europa si aliati Nato .Ma intreb daca era un regim maghiar ,tot asa se exprima magarul ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ