Când nu este bine să consumi PÂINE. Toţi facem ASTA, dar este greşit

| 05 mar, 2014

Aliment biblic, painea a fost considerata pana recent, asa cum o spune si dictonul, "regina mesei, toate celelalte feluri de mancare fiind doar curtea regala care o inconjoara". Vremurile moderne au schimbat perceptia asupra hranei de baza si painea a devenit un produs controversat.

Calitatea painii

Painea intra in categoria carbohidratilor (numiti si glucide), principala sursa de energie a organismului si, prin urmare, esentiali intr-o alimentatie echilibrata. Ei mai indeplinesc o functie importanta: cresc nivelul de serotonina (hormonul fericirii) in creier, ce scade pofta de dulce si taie apetitul.

Problema e ca painea de azi s-a transformat radical in comparatie cu cea de pe masa inaintasilor nostri. In ultimii o suta de ani, a devenit un aliment intens rafinat, plin de grasimi nesanatoase, coloranti sintetici si aditivi nocivi pe termen lung. Ea se face vinovata de excesul ponderal mai ales daca o mananci in exces sau alaturi de cartofi, carne, tocanite.

Ingrasa sau nu?

Explicatia e simpla: cea din faina alba intra in categoria carbohidratilor procesati care iti dau multe calorii goale. Pe de alta parte, cei complecsi - painea facuta din faina integrala (prin macinare, se pastreaza invelisul si germenele de grau) - sunt bogati in fibre care accelereaza metabolismul.

Painea este si o sursa de calorii sanatoase (scade riscul de obezitate sau de boli cronice). Indicele glicemic al acestei paini este redus - pancreasul elibereaza lent insulina, iar painea te satura, senzatia de satietate tine mult si nivelul energiei nu va scadea brusc.

Cand nu este bine sa consumi paine

Cu cat e mai rafinata, cu atat mai greu se digera, iar in combinatie cu proteinele (carne, branza, oua, unt), dezechilibreaza balanta acid/ alcalin si provoaca balonare si indigestie. Cand este asociata cu zaharuri de tipul dulceturilor, digestia amidonului din paine este ingreunata si se produce fermentatia.

 

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ