Candidaţii la funcţia de judecător CEDO susţin azi interviurile

| 12 iun, 2013

Candidaţii pentru funcţia de judecător la CEDO susţin astăzi interviul la sediul Ministerului Justiţiei. Procurorul Codrin Miron, de la DIICOT Arad, s-a retras, astfel că în competiţia pentru această funcţie au mai rămas Iulia Motoc, Cristina Coteanu, Bianca Guţan, Tudor Panţîru, Florin Streteanu şi Paul Vasilescu.

Interviurile vor începe în jurul orei 13:00 şi fiecare candidat are la dispoziţie o oră.

Ministerul Justiţiei a informat că, în urma publicării anunţului privind selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător la CEDO, au fost depuse şapte candidaturi, printre acestea aflându-se şi Iulia Motoc, de la Curtea Constituţională.

"Conform procedurii indicate în anunţul privind selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător CEDO, publicat la data de 23 mai 2013, în urma depunerii dosarelor, candidaţii înscrişi vor susţine un interviu în faţa Comisiei, care va avea loc în perioada 12 - 14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justiţiei. Interviul, care se va derula individual, va urmări stabilirea experienţei profesionale a candidaţilor, a cunoaşterii jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi a aptitudinii de a face faţă provocărilor generate de reforma Curţii, de încărcătura rolului acesteia, de relaţia sa cu instanţele naţionale şi cu celelalte instanţe internaţionale. Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate minim două întrebări şi maxim cinci întrebări în cele două limbi oficiale ale CEDO; în funcţie de cunoaşterea activă sau pasivă a limbii în care a fost adresată întrebarea, aşa cum a fost indicată cunoaşterea limbii în curriculum vitae, răspunsul candidatului va fi formulat în limba indicată ca fiind cunoscută în mod activ", arăta un comunicat al Ministerului Justiţiei, citat de Agerpres.

Comisia va selecta trei candidaţi, care vor fi incluşi, în ordine alfabetică, pe lista de propuneri care va fi înaintată Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor juridice şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţa comună, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cu cele trei propuneri.

Judecătorul român la CEDO va fi ales de Adunarea Parlamentară de pe lista de trei candidaţi prezentată de România. Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expiră în decembrie iar Bucureştiul are obligaţia de a trimite noi propuneri până pe 26 iulie.

Comisia de selecţie este formată din: ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Anastasiu Crişu - Avocatul Poporului, Catrinel Brumar - agentul guvernamental pentru CEDO, vicepreşedintele CSM Adrian Bordea, Cristina Tarcea - judecător la ÎCCJ, Simina Tănăsescu - prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, Radu Catană - prorector al Universităţii "Babeş-Bolyai", şi Mădălina Manolache - director la Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului din cadrul MJ.

Ministerul Justiţiei a publicat anterior condiţiile care trebuie îndeplinite de candidaţi: să aibă vârsta sub 70 de ani; să se bucure de înaltă prestanţă morală şi civică; să fie întrunite condiţiile de exercitare a unor înalte funcţiuni judiciare sau sunt jurişti cu reputaţie profesională recunoscută; să aibă experienţă în domeniul drepturilor omului; să cunoască în mod activ cel puţin una dintre cele două limbi oficiale ale CEDO şi cel puţin în mod pasiv cealaltă limbă; în măsura posibilului, alegerea lor ca judecător să nu necesite înlocuirea frecventă sau pentru perioade lungi cu un judecător ad-hoc în exercitarea mandatului; să posede cunoştinţe de drept internaţional public şi de drept comparat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 iun, 2013
chiorete
...LA CEDO NE TREBUIESC OAMENI COMPETENTI SI A/POLITICI...TU AI FACUT MULT RAU ROMANILORI SI ROMANIEI(iulia motoc)....esti buna la cedo'ul marinarului.succes.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ