Candidatul la prezidențiale: cel mai bine păzit secret al lui Băsescu!

Vreți să știți pe cine va sprijini de fapt președintele pentru prezidențiale? Este singura persoană de care nu se face amintire, cea despre care nu se vorbește. Nu este desemnată de nimeni, tocmai pentru că e ținută și ocrotită la cutie până în ultima clipă, special pentru a o feri de atacuri și a-i maximiza șansele simbolice pe care le are.

Cel mai nou iepuraș scos de Băsescu din jobenul candidaților dreptaci la prezidențiale este Mihai Răzvan Ungureanu. Parcă jenat încă de nonvaloarea pufoșeniei care a rasolit-o cu strigături în cea mai scurtă guvernare din istoria modernă a României, președintele l-a scos pe MRU  cu mâna lui Eugen Tomac, președintele nălucă al formațiunii fantomă PMP.

Tomac a fost, deci, acela care a făcut anunțul, aflat la Chișinău la o întrevedere cu jurnaliști și bloggeri din Republica Moldova. Cam jenat și cam cu jumătate de gură, într-o zonă cel puțin ciudată și destul de departe de București, Eugen Tomac a bătut apropouri despre liderul "Forței Civice" din România, Mihai Răzvan Ungureanu, că ar fi candidatul dreptei românești la alegerile prezidențiale.

Dar cum devine problema, realmente? Mihai Răzvan Ungureanu a fost o adevărată pacoste ca premier, atât pentru Băsescu, căruia i-a năruit la modul spectaculos toate mofturile de a desemna un succesor în partid, dar și pentru PDL, partidul căruia i-a dat brânciul final în dezastrul electoral din care n-a ieșit nici până acum. Mai mult de atât, imediat după ce a luat brazda în picaj, cel care poate fi numit cea mai mare deziluzie politică din ultimii 24 de ani, s-a apucat să-și croșeteze propria formațiune politică. Ceea ce unii au suspectat că ar fi la vremea aceea o mutare strategică a lui Băsescu, interesat să adune electorat și indeciși de prin alte zone, s-a dovedit în fapt moftul suprem și fără nicio substanță al fostului premier.

Vremelnicul premier MRU s-a pus în decursul ultimului an în situația ingrată de a se izola într-o nișă politică din care țipă acum, cât îl ține gura, invocând coagularea dreptei. Probabil, dacă ar fi avut mai mult succes decât cel dovedit, cu o bază electorală reală, MRU nu ar mai fi clamat acum disperat pentru fuzionări care să-i întărească dreapta. Dar partidulețul, poreclit de oamenii răi din jurul său ”Forța Ciuvică” pentru că pare înființat doar pentru a-i oferi material de comentarii cunoscutului comentator politic, e varză cu prea puțină carne.

Conștient de nonvaloarea lui, MRU se întoarce la Băsescu precum un fiu risipitor. La umbra acestuia, MRU speră sa aibă cât de cât șanse să participe la prezidențiale, pentru că a descoperit și el că puținele resurse electorale sunt strânse în gheara jupânului de la Cotroceni.

Revoltei populare împotriva sa, care va redeveni vizibilă la urne, Băsescu îi opune scutul iluzoriu al ultimilor fideli și acoliți care au avut de câștigat în cele două mandate prezidențiale și care, acum, n-au încotro și țin cu ghearele de stafia portocalie. Nu va fi mare brânză ce va aduna și va socoti Băsescu în 2014, când se vor răsturna urnele, dar e în orice caz cu mult peste capacitățile de convingere ale fanfaronului MRU.

Ceea ce nu știe MRU și prea puțini bănuiesc este că Traian Băsescu are o idee foarte clară despre câți bani face fiecare din punct de vedere electoral. Oricât și-ar încorda mușchii electorali MRU, Boc, Predoiu sau Macovei, ei sunt simple ținte alergătoare pentru președintele care se folosește de ei ca diversiuni absolute în cursa pentru Cotroceni. Traian Băsescu știe că nu sunt șanse și că statistica îi e potrivnică. Dar el tot mai speră că ultimul candidat pe care-l va pune în mișcare spre Cotroceni va putea fi ”ajutat” cu sforării, dezvăluiri și tot arsenalul de lovituri sub centură în care s-a specializat încă de la începuturile ascensiunii sale politice, când trăgea partidul de sub Petre Roman.

Băsescu știe că la câtă ură populară s-a acumulat împotriva regimului său, orice candidat anunțat prea devreme se va confrunta cu un proces de corodare de o intensitate fără precedent. Vreți să știți pe cine va sprijini de fapt președintele pentru prezidențiale? Este singura persoană de care nu se face amintire, cea despre care nu se vorbește. Nu este desemnată de nimeni, tocmai pentru că e ținută și ocrotită la cutie până în ultima clipă, special pentru a o feri de atacuri și a-i maximiza șansele simbolice pe care le are.

Acesta este de fapt cel mai bine secret al lui Băsescu: dincolo de toți păcălicii și agitații pe care-i descrie periodic ca fiind unul mai capabil decât celălalt, persoana singurului candidat în care președintele își pune toate speranțele și pentru care păstrează precaut ultimele gloanțe. Ultima pe listă, cu voia Dvs. Elena Udrea...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 oct, 2013
justin
esti batut in scufita
Ce concluzie ar trebui sa tragem dupa acest articolas?
Sau mai exact: este un articol critic sau laudativ la adresa Traianului?
Pentru ca in exacerbata si bolnava fuga ce o trageti sa i-o trageti "reusiti" sa obtineti tocmai efectul contrariu. Poate e cazul sa fiti mai putin viscerali ca va pierdeti mesajul astfel.
16 oct, 2013
Ferenczy Stefan
:))
Este admirabil ritmul în care unii reușesc să folosească cuvinte noi din DEX. Laudativ, exacerbată, visceral... Până la articolul următor poate reușești să le înveți și sensul. Altfel, singurul care-ți vine ”mănușă” e ... ”scufița”

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ