Care este cel mai vechi judeţ al României?

| 30 oct, 2013

Judeţul Vâlcea este cel mai vechi din ţară care şi-a păstrat denumirea originală, atestată încă de la 1392, din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân, potrivit documentelor aflate la Arhivele Vâlcene.

'În 1392 potrivit documentelor aflate la arhivă avem atestarea judeţului Vâlcea, cu această denumire, denumire care a rezistat până astăzi. Documentul vine la 4 ani distanţă după cel din 1388 care atestă municipiul Râmnicu Vâlcea, toate aparţin domnitorului Mircea cel Bătrân', a declarat, miercuri, inspectorul principal al Arhivelor Vâlcene, prof. Dragoş Teodorescu, într-un simpozion dedicat împlinirii a 62 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

El a mai arătat că în Arhivele de la Vâlcea se află o colecţie impresionantă, comparabilă cu cea de la Craiova, cu 8.000 de metri liniari de documente, din care 2.000 sunt documente din alte judeţe. 'Avem documente care ţin de primăria Chişinăului, Episcopia Bihorului, avem o carte tipărită în timpul lui Ludovic al XIV-lea, la Paris, 'Cronografie Universală'. Arhivele vâlcene de fapt sunt păstrătoare ale unei istorii vii ale acestor locuri, iar pentru mine este o onoare să lucrez aici', a spus Dragoş Teodorescu.

Prezent la seminar, prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu a felicitat instituţia şi a mulţumit pentru ajutorul dat în rezolvarea multor probleme care ţin de judeţ, el referindu-se la litigiile din domeniul funciar care, pentru 'a fi soluţionate, depind de sprijinul documentelor de la Arhive'.

Instituţia Arhivelor Vâlcene păstrează documente care, prin varietatea informaţiilor oferite, reprezintă valori ale Patrimoniului Arhivistic Naţional. Serviciul Judeţean Vâlcea, înfiinţat la 31 octombrie 1951, are astăzi în evidenţă 924 fonduri şi colecţii arhivistice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 oct, 2013
Nicu Andrei
fiind locuitor al judetului sunt incantat sa mai aflu cate ceva vechi,nou si bun despre Valcea.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ