Care sunt avantajele exploatării gazelor de şist

| 24 oct, 2013

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că industria gazelor de şist poate aduce României preţuri mai mici la energie şi importante locuri de muncă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor state care au exploatat această resursă.

“Independenţa energetică nu este o sintagmă goală de conţinut. Este o oportunitate pentru România, care poate să aducă importante locuri de muncă şi scăderi majore ale preţurilor la energie. Iar aici avem exemple extrem de concrete. În SUA, de pildă, industria gazelor de şist a generat deja aproape un milion de locuri de muncă directe şi indirecte. Numai în statul Pennsylvania au fost create 72.000 de locuri de muncă în perioada 2009-2011, în urma extinderii industriei extractive”, spune Cătălin Ivan, într-un comunicat citat de Agerpres.

El mai arată că, în ceea ce priveşte preţul gazului natural, tot în Statele Unite, acesta a scăzut în 2012 cu 80% faţă de 2008, în urma extinderii acestei industrii.

“Nu trebuie să rămânem dependenţi de preţurile mari pe care le practică Gazprom din Rusia, în primul rând deoarece acestea sunt influenţate politic şi nu sunt determinate de piaţa liberă. Putem compara media de preţ de 440 de dolari la mia de metri cubi pe care i-a plătit România în 2012 cu cei 163 de dolari plătiţi de Belarus, spre exemplu. Costurile sunt prea mari în momentul de faţă”, afirmă Cătălin Ivan.

Acesta mai susţine că ţara noastră are şansa să urmeze exemplul altor ţări şi să folosească resurse extrase din România, care sunt mai ieftine decât cele transportate de peste graniţă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ