Care va fi soarta maidanezilor în România?

| 10 sep, 2013

După incidentul tragic în care Ionuţ Anghel a murit sfâșiat de câinii maidanezi, cadrul legislativ este adecvat astfel încât situaţia câinilor comunitari să fie soluţionată în acord cu orizontul de aşteptare al cetăţenilor.

Astfel, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân care stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi. Amendamentul a fost adoptat cu majoritate de voturi, după ce reprezentanţii PDL, PSD şi PNL şi-au exprimat susţinerea faţă de forma legii rezultată de la comisie. Proiectul a fost adoptat cu 266 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri. Camera Deputaţilor este forul decizional pe acest proiect legislativ.

Trebuie menţionat că dezbaterea din Parlament era obligatorie pentru amendarea legii în cauză întrucât cadrul legislativ nu permitea eutanasierea câinilor. Articolul 7 din legea promovată de Marius Marinescu interzice în mod expres o asemenea soluție și, în aceste condiții, autoritățile locale aveau la dispoziţie doar varianta de a strânge câinii de pe străzi, a-i steriliza și a-i caza pe viață în adăposturi.

Chiar dacă majoritatea parlamentarilor s-au declarat în favoarea eutanasierii, în dezbaterea politică din Legislativ au existat diferite nuanţe: PSD a avut o abordare consensuală pro-eutanasiere; PDL ar fi dorit ca opţiunea în favoarea eutanasierii să se realizeze etapizat, în sensul epuizării tuturor celorlalte soluţii pentru a ajunge la soluţia finală; în cadrul PNL părerile sunt împărţite între susţinători ai eutanasierii (Crin Antonescu) şi adepţi ai unei soluţii de eutanasiere fără salbăticie (Puiu Haşotti); UDMR s-a pronunţat în favoarea eutanasierii.

La acest moment, potrivit actului normativ adoptat, soluţia finală poate fi aplicată câinilor care au fost capturaţi şi duşi în adăposturi, iar în termen de 14 zile nu au fost nici revendicaţi, nici eutanasiaţi. Mai mult, autorităţile locale pot decide, în funcţie de numărul de locuri din adăposturi şi de bugetul prevăzut pentru această problemă, dacă vor ţine câinii o perioadă mai îndelungată în padocuri sau vor recurge la eutanasiere după cele 14 zile lucrătoare.

Formula votată în Parlament este cuprinzătoare, răspunde cerinţelor privind înlăturarea cât mai rapidă a câinilor maidanezi de pe străzi şi crează premisele pentru ca oraşele să fie puse la adăpost de extinderea populaţiei de câini fără stăpân. Din acest moment, Parlamentul şi-a îndeplinit misiunea de a aduce clarificările necesare din punct de vedere legislativ, rămânând ca autorităţile abilitate să aplice legea. Legea modificată nu mai lasă portiţe de scăpare autorităţilor locale care nu vor mai putea invoca diverse argumente pentru a nu-şi îndeplini îndatoririle legate de capturare şi în cele din urmă eutanasierea cîinilor fără stăpân care nu sunt revendicaţi.

Votul nu a fost lipsit de momente tensionate, în condiţiile în care reprezentanţii unor ONG-uri pe zona protecţiei animalelor s-au manifestat zgomotos împotriva proiectului ce prevede eutanasierea maidanezilor. În realitate însă, noua formă a legii aduce clarificările necesare şi pentru ONG-uri care, în trecut, se confruntau cu pasarea problemei de la o instituţie la alta. Totodată, trebuie spus că soluţia eutanasierii asupra căreia reprezentanţii ONG-urilor s-au manifest vocal este aplicabilă numai după îndeplinirea celorlalte etape (prinderea, cazarea în adăposturi urmată de nerevendicarea în termen de 14 zile) și doar dacă nu există buget suficient și spațiu pentru păstrarea în adăposturi. Ca urmare, temerile exprimate de către ONG-uri, care consideră că legea deschide calea eutanasierii în masă a câinilor, sunt nefondate.

Votul proiectului în Parlament are şi o altă semnificaţie. Este dovada faptului că vocea străzii este ascultată, iar moartea lui Ionuţ Anghel, chiar dacă tragică, a declanşat răspunsul autorităţilor şi o mobilizare generală pentru ca legislaţia să fie actualizată, oferind pârghiile autorităţilor locale în a gestiona cum se cuvine situaţia câinilor fără stăpân.

La fel de important este că votul din Parlament neutralizează încercările anumitor lideri politici de a capitaliza în scop electoral dezbaterile publice. Este cazul preşedintelui Băsescu, cel care imediat după incidentul în care a fost implicat Ionut Anghel a solicitat premierului Ponta să emită o ordonanţă de urgenţă pentru amendarea legii existente. Aceasta în condiţiile în care preşedintele Băsescu ştia foarte bine că o ordonanţă de urgenţă nu poate fi emisă de azi pe mâine, însă a pasat problema în curtea Cabinetului Ponta în căutarea de puncte electorale. Acelaşi şef al statului care, în calitate de primar al Capitalei, a lăsat problema câinilor maidanezi nerezolvată.

În actualul context, varianta declanşării unui referendum de către primarul Oprescu pe tema eutanasierii câinilor maidanezi nu mai pare a fi motivată. Cel mai probabil, consultarea populară a bucureştenilor nu va mai avea loc, după ce Sorin Oprescu a lăsat să se înţeleagă că demersul va fi anulat dacă Legislativul va adopta legea care să ofere pârghiile administraţiilor locale de a face ordine, prin preluarea maidanezilor de pe străzi şi eutanasierea lor în cazul în care aceştia nu sunt revendicaţi în termenul stabilit de lege.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 sep, 2013
cantautor
la fel ca a USL-ului...
incerta...
10 sep, 2013
James Hetfield
Kill'Em All
Running
On our way
Hiding
You will pay
Dying
One thousand deaths

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ