Cât costă o zi de spitalizare în sistem privat sau la stat

| 13 dec, 2013

Doar costul cazării, mesei şi asistenţei medicale oferite pacientului într-o zi de spitalizare într-un spital privat din Bucureşti e apropiat şi în anumite cazuri depăşeşte costul total al zilei de spitalizare dintr-un spital de urgenţă de prim rang din România, cost care acoperă şi medicamentele, investigaţiile, operaţiile efectuate pacientului în spital, conform unei analize ECONOMICA.net.

O zi de spitalizare în regim de spitalizare continuă, într-un spital public de urgenţă de prim rang din România, depăşeşte, în medie, 380 de lei. În aceşti bani intră de la cazare, masă şi asistenţă medicală, până la medicamentele, operaţiile, investigaţiile făcute în spital. La spitalele private acesta este doar costul unei zile de cazare, cu masă şi asistenţă medicală, scrie ECONOMICA.net.

La stat, pacienţii asiguraţi la Sănătate nu plătesc acest tarif, pentru că teoretic e acoperit de asigurarea obligatorie la Sănătate, însă pacienţii neasiguraţi sau cei care nu pot face dovada asigurării în SIUI sunt nevoiţi să-l achite pentru fiecare zi de spitalizare.

Cum se calculează la stat ziua de spitalizare

Cazarea, masa şi asistenţa medicală oferită pacientului de către personalul medical într-o zi de spitalizare sunt cuprinse într-un indicator numit cost hotelier al zilei de spitalizare. Acest tarif hotelier al zilei de spitalizare nu acoperă cheltuielile cu investigaţiile, cu intervenţiile efectuate în spital, cu materialele medicale folosite în timpul spitalizării şi nici medicamentele administrate pacientului pe perioada spitalizării.

Costul total al unei zile de spitalizare este semnificativ mai mare decât costul hotelier, pentru că acoperă toate cheltuielile enumerate mai sus (medicamente, investigaţii, operaţii, etc).

Fiecare spital public îşi calculează ca medie acest cost total al unei zile de spitalizare. Indicatorul - costul mediu al zilei de spitalizare - se calculează la nivel de spital dar şi la nivel de secţie dintr-un spital.

Tariful mediu al unei zile de spitalizare la secţia X dintr-un spital este format din costul hotelier şi din media aritmetică a cheltuielilor cu medicamentele, investigaţiile, materialele sanitare şi procedurile efectuate în luna de referinţă.

Iată, în continuare, ce tarife percep câteva spitale mari din România pacienţilor care nu fac dovada asigurării la sistemul asigurărilor sociale de sănătate (ori pentru că sunt neasiguraţi, ori pentru că angajatorul nu le-a virat CASS la Fisc).

Notă: în acest material vom face referire la costurile zilei de spitalizare în regim de spitalizare continuă, adică spitalizare care durează cel puţin 24 de ore.

În 2011, în mandatul ministrului Cseke Attila, spitalele din România au fost clasificate în cinci clase de competenţă.
Spitalul Militar Central din Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi - incluse în analiza ECONOMICA.NET - au fost clasificate de Ministerul Sănătăţii în prima, cea mai înaltă clasă de competenţă.

Cât te costă ziua de spitalizare la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila"

Pacienţii care nu fac dovada asigurării la Sănătate plătesc, în total, pentru o zi de spitalizare în Spitalul Militar, în medie, 383 de lei, ne-au spus oficialii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".
Această valoare reprezintă costul mediu pe zi de spitalizare continuă la nivel de spital.

Din aceşti bani, 57 de lei reprezintă cazarea, masa şi asistenţa medicală, oferite pacientului într-o rezervă standard a spitalului (e vorba de costul hotelier pe zi de spitalizare continuă).
Pacienţii care vor să fie cazaţi într-o rezervă cu grad sporit de confort vor plăti doar pentru cazare, masă şi asistenţa medicală oferită într-o zi de spitalizare 94 de lei.

Vedeţi în continuare costul spitalizării stat versus privat

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ