Cât costă să te declari falit

| 21 mai, 23:14

Cei care nu-și vor mai putea achita datoriile din cauze independente de ei vor putea să apeleze la Legea insolvenței persoanelor fizice, punându-și bunurile la adăpost timp de 5 ani. Condiția – să plătească un administrator judiciar, care le va aproba cheltuielile.

Legea insolvenței persoanelor fizice a intrat la Biroul Permanent al Senatului în 2009, dar abia zilele trecute a fost aprobată de Camera Deputaților. Scandalul creditelor în franci elvețieni a obligat politicienii să adopte o lege pe care piața o cerea demult, dar căreia lumea bancară i s-a opus din răsputeri. Motivul - impactul aplicării acestei legi asupra portofoliilor de credite ale băncilor ajunge la 3,5 miliarde lei, conform preşedintelui executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu. Dar ca să te declari falit te costă, scrie România Liberă.

“Administratorul judiciar ar trebui plătit de la buget, dar cei de la Finanțe nici măcar nu au venit la discuții. Nu există finanțare nici măcar pentru comisiile de insolvență. Administratorii judiciari vor fi plătiți de cei care solicită intrarea în insolvență. Nu știu cât ar putea costa. Depinde de la caz la caz. Pot să vă spun că, prin lege, suntem plătiți pentru dosare mărunte, care ajung la judecătorul delegat, cu 1.000 de lei/dosar”, a precizat, pentru „România liberă“, Arin Stănescu, președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență. Aceasta nu este singura scăpare a legiuitorului. “O problemă pe care o ridică legea în forma sa actuală este încălcarea dreptului de liber acces la instanță. În unele cazuri, Comisia de insolvență acționează ca o instanță în sine, fără a da persoanei în insolvență posibilitatea de a contesta măsura la judecătorie”, susțin reprezentanții Casei de Insolvență Transilvania.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ