Cât de puternic este paşaportul românesc. Harta mondială a libertăţii de călătorie

| 24 iun, 2014

V-ati intrebat vreodata cat de puternic e pasaportul romanesc? Adica in cate tari puteti intra cu ele fara sa aveti nevoie de viza si de formalitati complicate?

Site-ul GOOD, specializat in infografice, a realizat o harta a libertatii de calatorie pe glob – adica a numarului de tari pe care poti sa le vizitezi cu pasaportul emis de tara al carei cetatean esti fara sa ai nevoie de viza sau cu viza de intrare primita la frontiera . “Cat de puternic este pasaportul tau?”, este titlul infograficului iar pe primele locuri se situeaza pasapoartele emise de Marea Britanie, Finlanda si Suedia, care le dau posesorilor lor acces in 173 de tari.

Le urmeaza americanii, germanii, danezii si luxemburghezii, care pot intra fara viza in 172 de tari, apoi belgienii, italienii si olandezii (170). Tara noastra este in zona de mijloc a clasamentului, pasaportul romanesc permitand accesul fara formalitati in 141 de state, la fel ca pasaportul bulgaresc sau cel din Chile. Dar, spre deosebire de chilieni, noi putem intra si fara pasaport, doar cu cartea de identitate, in 58 de state si teritorii, scrie yahoo.ro.

Pe ultimul loc se afla actele de calatorie din Afganistan, cu care se poate intra fara viza doar in 28 de state. Un pic mai bine stau irakienii (31 de state), pakistanezii si somalezii (32) .La coada clasamentului se afla insa si o tara europeana - Kosovo, cu acces fara viza in doar 38 de tari, mai putine decat Congo sau Sudanul de Sud. Nici vecinii de dincolo de Prut nu se pot lauda cu pasapoartele lor: conform datelor din infografic cu pasaportul moldovenesc se poate intra fara viza in 59 de tari, ceea ce il face mai putin puternic decat pasapoartele din Zimbabwe, Ghana, Cuba sau Botswana.

Harta arata clar si distributia geografica a tarilor cu pasapoarte “puternice”. America de Nord si Europa sunt in mod clar favorite, America de Sud e undeva la mijloc in vreme ce majoritatea tarilor africane emit pasapoarte cu care se poate calatori doar intr-o mana de tari. Rau sta insa si China, ai carei cetateni pot intra fara viza doar in 43 de state, in vreme ce vecinii din Taiwan au acces la 130 de tari. Iar chinezii din regiunea cu statut special Hong Kong pot sa intre fara viza in 152 de state.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ