Cât sunt amenzile rutiere în alte țări

| 21 oct, 2013

Dacă vreți să călătoriți cu mașina în țările europene, atenție la regulile de circulație pentru că amenzile sunt mult mai mari decât în România.

De exemplu, în cazul în care șoferul este prins fără centură de siguranță, în România, este sancționat cu cu 2-3 puncte și o amendă cuprinsă între 160 şi 240 lei. În Marea Britanie, pentru aceeași abatere legislativă, amenda este de până la 585 euro., scrie yahoonews.

De asemenea, amenzi de până la 200 de euro sunt aplicate pentru nepurtarea centurii de siguranță în Danemarca, Estonia, Norvegia, Spania şi Suedia, în timp ce în Grecia vei plăti o amendă începând de la 350 euro.

Printre cele mai permisive ţări în materie de nepurtarea centurii de siguranţă sunt Bulgaria, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Macedonia, Polonia şi Serbia, unde amenda nu depăşeşte 45 euro.

Amenzi pentru parcare neregulamentară

În ceea ce privește amenzile pentru parcarea neregulamentară, cea mai drastică sancțiune este aplicată în Spania, unde dacă eşti prins parcând în locuri nepermise, plăteşti nu mai puţin de 200 euro.

În Bulgaria, Finlanda, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Suedia, Serbia, Slovenia şi Slovacia amenzile nu depăşesc 50 euro.

Amenzile pentru cei care sunt prinși conducând după ce au consumat băuturi alcoolice variază în funcție de alcoolemia șoferului. 

Dacă în unele ţări din Europa, consumarea unei beri îți lasă dreptul de a conduce,  alte state au toleranţă zero în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice. 

Astfel, în România, Marea Britanie, Irlanda şi Malta, dacă ai peste 0,8 mg/l alcool pur în sânge te vei alege cu dosar penal. 

O limită mai mică, de 0,5 mg/l alcool pur în sânge, îți aduce dosar penal în Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Franţa, Finlanda, Italia și Olanda.

De asemenea, după o alcoolemie de 0,2 mg/l alcool în sânge vei avea întocmit dosar penal în Norvegia, Polonia şi Suedia. Și asta în timp ce în țări precum Slovacia, Cehia, Croaţia, Estonia, Ungaria şi Ucraina, limita este zero.

Amenzi pentru depășirea vitezei

În România, dacă ai depăşit limita legală admisă de viteză cu 10-20 km/h, amenda este cuprinsă între 160 şi 240 lei. Dacă şoferul depăşeşte viteza legală cu 20-30 km/h, poate primi 3-4 puncte amendă, adică între 320 şi 400 lei. 

În unele ţări din Uniunea Europeană, amenzile sunt drastice. 

Astfel, în Norvegia, dacă ai încălcat limita de viteză admisă cu până la 20 de km/h te alegi cu o amendă de 465 euro, iar în Suedia, cu 270 euro. 

Între 100 şi 150 euro este amenda pentru depăşirea vitezei cu până la 20 km/h în Olanda, Belgia, Elveţia, Franţa, Italia, Spania, Cipru şi Estonia. 

Amenzi mai blânde pentru depăşirea limitei legale de viteză veţi întâlni în Marea Britanie, Croaţia, Cehia, Slovacia, Danemarca, de până la 99 euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ