Cât timp stai pe scaun? Uite ce boli poţi face

| 17 apr, 2014

Lipsa activității fizice este un important factor de risc pentru sănătate. Studiile arată că între 30 și 40% dintre bolile care afectează populația sunt cauzate de sedentarism. Putem vorbi de lipsa de mișcare atunci când o persoană nu poate ajunge la 30% din forța sa maximă sau 50% din rezistența sa cardiovasculară.

Trebuie precizat însă și faptul că exercițiul fizic făcut necorespunzător poate prejudicia sănătatea, scrie oanacuzino.ro.

Sportul și dereglările de greutate

Greutatea peste medie și obezitatea sunt boli care afectează tot mai multă lume. O dietă bazată pe grăsimi saturate și un stil de viață sedentar sunt principalii factori care duc la asta. Greutatea peste medie este asociată mai multor boli, precum diabetul, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, depresia, boli ale oaselor.

Sportul și depresia

S-a demonstrat că sportul are un puternic efect antidepresiv. Pe lângă efectul benefic la nivel cerebral, sportul ajută și la menținerea controlului greutății. Depresia este asociată unei dereglări a anuumitor hormoni numiți neurotransmițători precum dopamina, serotonina și noradrenalina. Exercițiul fizic ajută la echilibrarea acestor hormoni și reduce anxietatea, asociată și ea depresiei.

Sportul și insomnia

Insomnia este incapacitatea sau dificultatea de a adormi și poate apărea sporadic sau din cauza unei boli cronice. Totodată, lipsa somnului este asociată unei rate mai mari a mortalității și scăderii claității vieții. Activitatea fizică ajută la moderarea simptomelor acestei suferințe.

Sportul și bolile cardiovasculare

Printre bolile cardiovasculare cele mai des întâlnite sunt hipertensiunea arterială, accidentele vasculare, arteroscleroza. Toate aceste afecțiuni au în comun anumiți factori de risc precum alimentația necorespunzătoare și lipsa exercițiului fizic. Activitatea fizică diminuează nivelul de grăsimi din sânge, iar pe termen lung contribuie la reducerea presiunii arteriale, îmbunătățește capacitatea inimii de a pompa sânge. Pentru persoanele care suferă de astfel de afecțiuni se reocmandă plimbbări zilnice de 30 de minute.

Sportul și diabetul

Osteoporoza este boala cea mai comună a oaselor, mai ales pentru femeile care se apropie de menopauză. Însă activitatea fizică crește densitatea osoasă. Pentru a crește masa osoasă dieta zilnică trebuie să fie bogată în calciu și vitamina D.

Citeşte mai mult aici.

Tag-uri: boli, statul pe scaun
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ