Cât va costa producţia de energie electrică şi termică la iarnă

| 16 sep, 2013

Costurile necesare cu achiziţia combustibililor pentru asigurarea energiei electrice şi termice în sezonul rece va costa 3,5 miliarde de lei, potrivit proiectului privind Programul de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 1 octombrie 2013 - 31 martie 2014, elaborat de Departamentul pentru Energie.

Astfel, documentul citat prevede costuri totale de 3,597 miliarde de lei, din care 2,743 miliarde de lei pentru producătorii de energie electrică şi termică aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei şi 854 milioane de lei pentru cei administraţi de consiliile judeţene şi locale.

Necesarul de finanţare va fi asigurat din surse proprii şi din credite interne.

În plus, sunt prevăzute investiţii totale de 427 de milioane de lei pentru reparaţii, necesare pentru iarna 2013-2014.

Iniţiatorii precizează că documentul a fost întocmit atât pe baza evoluţiei consumului realizat în anii anteriori, cât şi al celui realizat după declanşarea crizei economice şi financiare, ţinându-se cont de dimensionarea corespunzătoare şi în acelaşi timp necesară a stocurilor la data de 1 octombrie 2013.

"La energia energia electrică, pentru perioada octombrie 2013 - martie 2014, luându-se în considerare prognoza evoluţiei economiei româneşti, precum şi rezultatele înregistrate în intervalul corespunzător iernii 2012 - 2013, s-a prevăzut o creştere a consumului cu o medie de circa 2,4% faţă de realizările perioadei similare a anului trecut. În aceste condiţii, cantităţile de cărbune prevăzute în balanţa de combustibil pot fi considerate suficiente, putându-se lua măsuri suplimentare de protejare a lacurilor, dacă situaţia o va impune", se arată în proiect.

Producţia totală de energie electrică este estimată la 34,4 TWh în viitorul sezon rece.

În cazul energiei termice, estimările primite din partea centralelor care furnizează agent termic populaţiei acoperă un consum mediu de energie termică de 20,616 milioane de gigacalorii, mai mare cu 4,23 % decât cel al iernii trecute.

"În cazul unui deficit hidrologic şi dacă situaţia o va impune, Departamentul pentru Energie va demara analize cu toţi factorii implicaţi şi va dispune măsurile necesare, astfel încât, la începutul perioadei de iarnă, să fie asigurate stocurile de apă prognozate", potrivit programului.

De asemenea, "ANRE va asigura cadrul de reglementare necesar pentru încheierea contractelor de procesare a unor combustibili, măsură care poate aduce injecţii de energie în sistem, contracte pentru export şi beneficii financiare entităţilor economice implicate", mai precizează documentul.

Iniţiatorii proiectului au mai scris că, în vederea realizării unui flux normal de resurse energetice pentru constituirea stocurilor necesare la 1 octombrie şi, în continuare, pe toată perioada de iarnă, se impun măsuri adecvate în ceea ce priveşte contractarea şi transportul combustibililor solizi şi lichizi.

Societăţile comerciale responsabile din domeniul gazelor naturale trebuie să ia măsurile necesare astfel încât să fie asigurate gazele de producţie internă pentru realizarea coşului la producătorii de energie electrică şi termică.

Totodată, Departamentul pentru Energie va analiza posibilitatea elaborării unei proceduri privind suplimentarea achiziţionării unor cantităţi suplimentare de gaze naturale din import, atunci când situaţia o poate cere (scăderea producţiei interne, temperaturi exterioare foarte scăzute, depresurizări ale Sistemului naţional de transport gaze naturale etc).

"De asemenea, trebuie avută în vedere reconstituirea stocurilor Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale ca urmare a împrumuturilor de care au beneficiat unii operatori economici, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2012 pentru aprobarea scoaterii din rezerva de stat, sub formă de împrumut, a unor cantităţi de combustibil pentru unii operatori economici, act normativ prin care s-a aprobat un împrumut în cuantum de 1.587 mii tone de cărbune energetic şi 146,8 mii tone de păcură. Totodată, pentru buna desfăşurare a activităţii, va fi întocmit şi promovat în regim de urgenţă proiectul de act normativ pentru aprobarea scoaterii din rezerva de stat a cantităţilor de combustibili necesare trecerii în bune condiţii anotimpului friguros", potrivit documentului.

În situaţia înregistrării unui consum maximal de cărbune, în limita capacităţilor de depozitare şi corelat cu cantităţile de huilă ce urmează să fie livrate de către producători, conform contractelor, se va face o analiză privind oportunitatea unor eventuale achiziţii de huilă din import, doar în situaţia în care cantitatea şi calitatea cărbunelui livrat din surse interne nu asigură o funcţionare corespunzătoare a centralelor care folosesc acest combustibil.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ