Cătălin Ivan: Discuția privind cotele de refugiați trebuie să țină cont de mecanismul de repartizare stabilit de UE

| 25 sep, 19:00

Europarlamentarul Cătălin Ivan a afirmat vineri că dezbaterea privind refugiații s-a mutat de la solidaritate și responsabilitate la cote, arătând că în discuția despre numărul alocat fiecărui stat este important mecanismul de repartizare, care a ținut cont, între altele, și de produsul intern brut al fiecărei țări.

"Discuția (în PE — n.r.) s-a mutat de la solidaritate și responsabilitate pe cote, cât ia fiecare. Mecanismul sau principiul de alocare a fost unul care a plecat de la patru premise. S-a luat în calcul populația fiecărui stat membru al UE cu un coeficient de 40%, s-a luat PIB-ul țării respective, puterea economică a statului respectiv, care reprezenta încă 40% din acest coeficient și apoi doi coeficienți de corectare a acestor cote — unul care ține de șomajul în rândul populației respective și al doilea care ține de aplicațiile pentru azil în țările care au fost înregistrate până în acel moment. 

Decât să discutăm dacă sunt mulți 4.000 (...), dacă 6.000 nu ne putem permite, mai bine discutam acest mecanism. Și poate spuneam că e mai important PIB-ul decât populația pentru că e mult mai evident cam ce putere are statul respectiv (...), astfel încât cei care vin să nu fie niște asistați sociali", a declarat Cătălin Ivan, la dezbaterea "Europa — noua Arcă a lui Noe. Refugiați sau imigranți?", organizată de Fundația Europeană Titulescu. 

El a spus că se așteaptă să fie peste 10 milioane de astfel de refugiați care vor veni în Europa, punctând că valorile europene ar putea fi puse în pericol dacă situația nu este gestionată corespunzător. 

"Toate analizele arată că vor fi mult mai mulți, se așteaptă să fie peste 10 milioane de astfel de refugiați care vor veni. (...) Dacă UE nu își schimbă paradigma de gândire, zona Schengen va fi istorie. 

Nu ai cum să păstrezi o zonă de liberă circulație în condițiile în care nu ai o agendă comună sau o politică comună privind azilul și o agendă europeană comună privind migrația. (...) Dacă nu gestionăm bine această situație, valorile europene sunt puse în pericol și întreaga construcție europeană riscă să intre într-un permanent conflict între state, incertitudine politică. Partidele extremiste pot să primească argumente noi, dacă nu gestionăm foarte bine această situație", a explicat europarlamentarul. 

Cătălin Ivan a adăugat că diferența între solicitanții de azil, refugiați și cei care caută un trai mai bun nu este o separare foarte clară și nu se face într-un mod foarte concret. "Am înțeles că, până în noiembrie, vor avea aceste centre de primire a refugiaților la granițele UE și atunci se va putea lua fiecare caz în parte și vor fi mult mai clar separați unii și alții", a spus el. 

La rândul său, agentul guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar, a punctat, ca o opinie personală, faptul că indiferent de numărul lor solicitanții de protecție internațională trebuie și vor fi tratați individual. 

"Decizia nu se ia cu privire la contingente, cu privire la populații, decizia se ia cu privire la un individ. Cei 1.000 ai României și cei 800.000 ai Germaniei sunt toți evaluați individual, nu e vorba de a-i prelua ca atare în grup. Chiar și cotele (...) nu presupun o tratare a indivizilor ca un grup. 

Preluarea lor se face raportat la niște cifre, stabilite în așa fel încât responsabilitatea (...) să fie partajată între statele membre ale UE, însă și la nivelul statului pe al cărui teritoriu sunt deja și de unde sunt preluați și la nivelul statului care îi preia se face o evaluare individuală. Nu sunt numărați și translatați pe un alt teritoriu", a explicat Brumar.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ