Cătălin Predoiu, la aniversarea DNA: Dincolo de orice consideraţii şi speculaţii, DNA este un câştig uriaş cert

| 27 sep, 19:23

 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, marţi, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea DNA, că instituţia este un real câştig pentru sistem şi pentru societate, iar activitatea ei trebuie intens susţinută.

 

 

Predoiu a declarat, marţi, că, după 20 de ani de existenţă, DNA este o lecţie care se cere disecată ştiinţific.
“După 20 de ani este titlul unui celebru roman de capă şi spadă, un roman despre curaj şi onoare, despre neîmpliniri şi eşecuri, lacrimi şi zâmbete, sacrificiu şi dreptate. După 20 de ani de existenţă instituţională DNA este o lecţie care se cere profund şi ştiinţific disecată, o lecţie pentru cei care l-au creat, cu gândul că va fi doar un exerciţiu formal, pentru cei care l-au susţinut în mod real sau combătut, pentru cei care s-au intersectat în diverse calităţi cu acţiunea DNA, pentru cei care au colaborat instituţional cu DNA şi, nu în ultimul rând, pentru procurorii DNA înşişi, analize ale cărei concluzii să folosească pentru adaptarea DNA la dinamica fenomenului corupţiei şi la perfecţionarea continuă a activităţii acestuia”, a afirmat ministrul Justiţiei.
El consideră că DNA este un câştig instituţional pentru statul român.
“Cert este că, dincolo de orice consideraţii sau speculaţii, DNA este un câştig instituţional cert uriaş pentru statul român, pentru societate şi pentru cetăţeni. De aceea, el se cere consolidat şi perfecţionat în continuare, pentru că răspunde unei nevoi legitime a cetăţenilor: combaterea corupţiei politice, administrative, financiare, corupţiei mici şi corupţiei mari. Legea conferă DNA o mare putere, iar DNA are obligaţia să o folosească fără menajamente în combaterea corupţiei. Cu cât mai mare această putere, cu atât mai mare responsabilitatea pentru folosirea ei fără abuzuri şi greşeli”, a declarat Cătălin Predoiu.
El a mai adăugat că există lucruri pentru perfecţionarea activităţii DNA, dar şi nemulţumiri ale procurorilor anticorupţie.
“Există în continuare numeroase provocări care trebuie confruntate pentru a perfecţiona activitatea DNA: îmbunătăţirea logisticii, rezolvarea deficitului de procurori, detalierea regulilor privind poliţia judiciară. Cunosc aşteptarea dumneavoastră în privinţa extinderii competenţelor, o chestiune care trebuie discutată structurat în cadrul colegial cu DIICOT şi ierarhic cu procurorul general. Cunosc şi nemulţumirea dumneavoastră legată de neîntoarcerea competenţelor după desfiinţarea SIIJ, competenţe pierdute în 2018, dar reamintesc că soluţia aleasă de minister şi legiuitori a fost singura acceptată de majoritatea reprezentanţilor sistemului judiciar aleşi în CSM, împrejurare care sugerează atât anumite concluzii pentru trecut, cât şi estimări legate de viitor”, a transmis ministrul Justiţiei.
El a mai menţionat că Ministerul Justiţiei va sprijini DNA pentru perfecţionarea instituţiei şi combaterea corupţiei.
“Ministerul Justiţiei va continua să sprijine, în cadrul competenţelor, eforturile dumneavoastră pentru perfecţionarea instituţiei şi combaterea corupţiei. Poate că cea mai mare provocare pentru DNA în perioada următoare este însă forjarea şi perfecţionarea unei culturi instituţionale moderne, a unei mentalităţi moderne, plecând de la ceea ce aşteaptă cetăţeanul plătitor de taxe de la o instituţie anticorupţie, de la aşteptarea ca banul public să fie folosit eficient şi cu rezultate atât în prevenţia corupţiei, cât şi în condamnarea infractorilor şi recuperarea prejudiciilor. Gândiţi-vă, de asemenea, nu numai la ceea ce aşteaptă un cetăţean onest, care nu are de-a face cu DNA, dar şi la ceea ce aşteaptă un cetăţean onest care, dintr-un complex de împrejurări, are temporar o calitate în procedurile DNA. Un cetăţean care se ştie nevinovat aşteaptă un procuror competent, imparţial, independent, fără altă agendă decât cea a legii şi de bună credinţă, adică un procuror profesionist. Aşa cum sunt convins că sunteţi”, a mai afirmat Cătălin Predoiu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ