Cătălin Tolontan, despre cartea scrisă de George Copos în puşcărie: Și-a cumpărat cartea și libertatea

| 09 apr, 12:21

George Copos este suspectat că a plagiat una din cărţile care l-au ajutat să iasă mai devreme din închisoare. Absolventul Facultății de Istorie, Cătălin Parfene, susţine că titlul cărţii lui Copos este similar cu lucrarea sa de masterat.

"În ce măsură, o carte alcătuită aparent din colaje, poate fi considerată un bine public? Este o lucrare cîrpită din diverse surse un serviciu în folosul comunității ca să te poată scoate din închisoare mai devreme? Dacă e științifică, atunci o recunoaște comunitatea științifică. Dar e?", se întreabă Cătălin Tolontan pe blog.

Citeşte şi:  SUSPICIUNI DE PLAGIAT: Profesorul universitar care a avizat cartea lui Copos: „A citat, e onest"

„Totuși prima sa soție a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon” – Parfene

„Prima soție a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon” – Copos

”Documentul, un hrisov domnesc din 1492, rezumă un veritabil program politico-cultural al domnilor români” – Parfene

”Actul domnesc se constituie într-un veritabil program politic și cultural al principilor români medievali” – Copos

Seamănă, dar e prea devreme să ne pronunțăm. După reguli strict academice, chiar și o simplă înlănțuire similară de acest gen este socotită plagiat. Vor vorbi, în timp, specialiștii, scrie Cătălin Tolontan.

Înregistrăm o premieră. Așa cum o premieră a fost și condamnarea marilor corupți, o premieră este și întrebarea: cum ies ei din închisoare?

Sînt multe întrebări, dar așa se întîmplă cînd se fondează o lume, cu migrene, păcăleli și urmărirea anevoiasă a faptelor. Copos și-a plătit singur cărțile la editura Niculescu, apoi a cumpărat tot tirajul. Și asta poate fi discutat. Ceea ce refuză pînă la urmă oamenii este să revenim la bășcălia absolută: ignoranța", conchide Tolontan.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ