Câţi bani au venit de la UE în ultimul an

| 23 iul, 2013

Traian Băsescu a ţinut să iasă din nou într-o conferinţă de presă de la Palatul Cotroceni pentru a ţine o lecţie despre cum se guvernează România. Postura de pedagog şi de bătrânul satului nu prea i se potriveşte însă preşedintelui, mai ales după eşecurile înregistrate de guvernele aflate sub îndrumarea sa.

Mai nou şeful statului a ajuns un fel de specialist în absorbţia fondurilor europene. Într-adevăr, o persoană ale cărei guverne au atras în 6 ani aproximativ 6 - 7% din banii atribuiţi României de Uniunea Europeană este cea mai îndreptăţită să dea lecţii.

Preşedintele din nou şi-a dat cu părerea asupra unui subiect când ar fi fost mai bine să tacă. Să atragi atenţia guvernului actual, care a reuşit într-un an de zile să tripleze rata de absorbţie a fondurilor europene, că nu ştie să gestioneze acest domeniu îl face pe Băsescu să pară penibil. Dar deja este un lucru obişnuit să iasă cu tot felul de teorii de domeniul fantasticului în spațiul public.

Şeful statului pare să se priceapă la toate, dar în acelaşi timp la nimic. Anul trecut rata de absorbţie abia trecea de 6%, în condiţiile în care România trebuia să atragă fonduri de aproximativ 20 miliarde de euro cât i-au fost atribuite în exerciţiul financiar european 2007 – 2013. Anul acesta rata a crescut la aproape 20%, însă contextul în care a avut loc această creştere a fost unul dificil, fiind îngreunat de blocarea programelor operaționale sectoriale de Comisia Europeană după ce au fost descoperite nereguli în perioada 2010 – 2011, când la putere se aflau cei de la PDL.

Până în acest moment semnalele cu privire la fondurile europene sunt pozitive. La o analiză a mediei anuale a ratei de absorbţie se poate observa uşor că spre deosebire de guvernările PDL, în care rata era de doar 1,16%, balanţa înclină net în favoarea guvernării USL, care a reuşit să crească media anuală la 14%.

Preşedintele Băsescu a vorbit despre Acordul de Parteneriat pe care România trebuie să îl semneze cu Comisia Europeană ca fiind o necesitate pentru statul român în vedere atragerii fondurilor europene, iar dacă acesta nu este pregătit vom păţi ca în 2007 şi vom ajunge la o întârziere şi o pierdere de fonduri. Această voce raţională a lui Traian Băsescu nu se auzea însă şi în timpul guvernelor conduse indirect de el. Ceea ce declară șeful statului sunt mai mult nişte vorbe aruncate în vânt doar pentru a crea panică în rândul cetăţenilor şi a opiniei publice. Până acum guvernul a demonstrat că se poate achita de toate îndatoririle faţă de instituţiile europene, primind chiar şi încurajări din partea oficialilor europeni.

În acest moment, după ani în care guvernele PDL au adus România pe marginea prăpastiei, atât preşedintele, cât şi apropiaţii săi ar trebui să nu comenteze cu privire la cum se atrag banii în România. România fără PDL şi fără un guvern manevrat de Traian Băsescu a ajuns să cunoască ce înseamnă creşterea economică, ce este stabilitatea economică. Preşedintele ar trebui ca până la finalul mandatului să se achite de atribuţiile sale şi să lase puterea executivă pe mâna celor care trebuie să se ocupe de ea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 iul, 2013
Dinu
Comentati la Antena 3 va rog
Acolo se mananca toata ziua ....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ